Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen
Nieuws > Energie > zonnepanelen rendabel in 2024

Zijn zonnepanelen rendabel in 2024?

Leveren zonnepanelen in 2024 nog wel evenveel op? Is het nemen van zonnepanelen tegenwoordig nog wel rendabel?

U heeft misschien al nagedacht over het laten plaatsen van zonnepanelen, maar nu heeft u de knoop doorgehakt. U wist natuurlijk dat u zou besparen op uw energierekening. En dat zonnepanelen u zelfs geld op kunnen leveren, maar hoe zit het precies met de salderingsregeling en de terugverdientijd? 

Leveren zonnepanelen in 2024 nog wel evenveel op? Is het nemen van zonnepanelen tegenwoordig nog wel rendabel?Geen zorgen: zonnepanelen zijn in 2024 zeker nog rendabel. Hoe dat precies zit, leggen we graag aan u uit. We gaan in op wanneer zonnepanelen rendabel zijn, stappen die u kunt nemen om nóg meer uit uw zonnepanelen te halen en andere voordelen van zonnepanelen.

Terugverdientijd zonnepanelen

Waarschijnlijk weet u wel dat u de kosten van uw zonnepanelen kunt terugverdienen. Dat is ook wat zonnepanelen zo aantrekkelijk maakt: door zonnepanelen aan te schaffen kunt u besparen op uw kosten. (En dat terwijl u ook nog geniet van duurzame energie!)

Wat hierbij belangrijk is, is dat zonnepanelen een terugverdientijd hebben. Deze terugverdientijd is de tijd die het kost om de investering voor het aanschaffen van zonnepanelen weer terug te verdienen. De huidige gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 5 en 7 jaar en is in sommige gevallen zelfs korter. Deze korte terugverdientijd is met name te danken aan de gunstige prijzen van zonnepanelen van tegenwoordig. Aangezien goede zonnepanelen van hoge kwaliteit meer dan 25 jaar kunnen meegaan, is dat dus slechts een fractie van de tijd. 

Die 7 jaar is een gemiddelde. De precieze terugverdientijd van zonnepanelen, of u die nu in 2024 aanschaft of dat al eerder had gedaan, hangt af van de hoeveelheid zonnepanelen die u laat plaatsen en uw stroomverbruik, maar ook het type systeem en de kwaliteit daarvan.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om rendabel te zijn?

Net zoals bij de terugverdientijd, verschilt het per huishouden en woonsituatie hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om rendabel te zijn. Hoe meer zonnepanelen u laat installeren, hoe meer stroom er namelijk kan worden opgewekt. Nu heeft het niet altijd nut om het maximale aantal zonnepanelen op uw dak te laten installeren. Het is beter om naar uw jaarverbruik te kijken en die kosten in ieder geval te dekken. Daar bespaart u het meeste mee.

Hoe lang duurt het terugverdienen zonnepanelen?

U vindt hieronder twee voorbeelden, waarbij wij laten zien hoeveel zonnepanelen u nodig zou hebben om een bepaald jaarverbruik in kWh uur te dekken, maar ook hoe lang het in die situatie zou duren om deze investering terug te verdienen.

 1. Als uw jaarverbruik rond de 2500 kWh ligt, dan heeft u genoeg aan 6 zonnepanelen. Met 6 zonnepanelen kunt u namelijk 2520 kWh per jaar opwekken. De aankoopprijs van 6 panelen is bij ons gemiddeld €3800. Met een prijs van €0,40 per kWh bespaart u €1008,- per jaar en duurt het een kleine 3 jaar om uw aankoop weer terug te verdienen.
 2. Als uw jaarverbruik richting de 4000 kWh gaat, dan kunt u 10 zonnepanelen laten installeren. Met 10 zonnepanelen wekt u gemiddeld 4200 kWh per jaar op. De aankoopprijs hiervoor zou zo’n €6000 zijn. Met een prijs van €0,40 per kWh bespaart u €1680,- per jaar, waardoor het ongeveer 3,6 jaar duurt om uw aankoop weer terug te verdienen.

De impact van salderen op de rendabiliteit

Met salderen kunt u de stroom die u niet gebruikt, maar wel heeft opgewekt, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom kan afgestreept worden van de stroom die u afneemt, bijvoorbeeld wanneer uw zonnepanelen minder opwekken. Zo kunt u ook besparen op de elektriciteitsrekening wanneer de zon niet schijnt. 

De salderingsregeling zorgt dus voor extra besparingen op uw energierekening, waardoor u de kosten van uw zonnepanelen nog ietsje sneller terugverdient. Maar zouden zonnepanelen ook rendabel zijn zonder salderen?

De impact van de terugleveringskosten van energiemaatschappijen

Verschillende energiemaatschappijen kunnen verschillende kosten hanteren voor het terugleveren van uw zonne-energie. Deze teruglevering kost immers geld en omdat er steeds meer zonnepanelen te vinden zijn in Nederland, stijgen die kosten ook voor de energieleveranciers. 

Alhoewel de terugleveringskosten van energiemaatschappijen natuurlijk wel wat invloed hebben op de terugverdientijd, hoeft u hier zich geen zorgen over te maken. In het grote plaatje zal het hooguit een paar maanden invloed hebben op de teruglevertijd, zeker omdat de kosten van stroom afnemen een stuk hoger is dan terugleveren. Maar om hoeveel kosten gaat het precies?

De hoogte van de terugleveringskosten is gebaseerd op de hoeveelheid energie die u per maand teruglevert. Deze kosten kunnen op verschillende manieren ingedeeld zijn. Soms is het een vast tarief per maand, ongeacht de hoeveelheid kWh. Soms is het ingedeeld in schalen en betaald u per schaal (0-5 kWh, 5-100 kWH, etc.) een ander (vast bedrag). 

Een rekenvoorbeeld

Als uw jaarverbruik richting de 4000 kWh gaat, dan kunt u 10 zonnepanelen laten installeren. Met 10 zonnepanelen wekt u gemiddeld 4200 kWh per jaar op. De aankoopprijs hiervoor zou bij Zonnemarkt zo’n €6000 zijn. Met een prijs van €0,40 per kWh bespaart u €1680,- per jaar.

Laten we zeggen dat uw energiemaatschappij voor deze hoeveelheid stroom (4200 kWh) zo’n €0,69* per dag in rekening brengt. Dit komt neer op €21,- per maand en €252,- per jaar. De netto besparing die na kosten overblijft is nog steeds €1428,- per jaar. De zonnepanelen verdienen zichzelf hiermee in 4,2 jaar terug.

Stroom blijft duur, maar zonnepanelen worden goedkoper

Ja, dat leest u goed. Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Volgens Milieu Centraal zijn zonnepanelen de afgelopen 10 jaar met 27% gedaald in prijs. Maar hoe kan dat?

Zonnepanelen zijn een relatief nieuwe technologie. Hierdoor is de ontwikkeling van zonnepanelen constant in beweging. De manier van productie wordt door verschillende bedrijven geoptimaliseerd en tegenwoordig kan er op grotere schaal worden geproduceerd. Deze aspecten zorgen ervoor dat het goedkoper is geworden om zonnepanelen te produceren dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden. En dat is ook terug te zien in de prijs van de producten.

Alhoewel de prijs van zonnepanelen in 2022 steeg vanwege de grote vraag, is deze in 2023 weer wat gedaald. Dat betekent dat zonnepanelen ook in 2024 nog relatief goedkoper zijn. En dat komt natuurlijk gunstig uit.

Hoeveel scheelt zonnepanelen op je energierekening?

Met zonnepanelen bespaart u flink op uw energierekening. Zoveel, dat u de investering binnen zo’n 5 jaar kunt terugverdienen. Wat de zonnepanelen u precies zullen schelen in kosten, hangt af van uw energiekosten en verbruik, maar ook het systeem en de hoeveelheid zonnepanelen op uw dak. Eerder in dit artikel kunt u meer lezen over wat zonnepanelen u kunnen opbrengen.

Wat moet je nog betalen als je zonnepanelen hebt?

Naast de kosten voor de zonnepanelen en het omvormer systeem, betekenen zonnepanelen op uw dak helaas niet dat u geen energiekosten meer hebt. Toch?

Met genoeg zonnepanelen voor uw verbruik hoeft u uiteindelijk niks meer af te rekenen voor stroom. Dit heeft te maken met hoe de energieprijs is opgebouwd. Dat zullen we uitgebreid aan u uitleggen.

Uw energierekening voor stroom bestaat in het algemeen uit drie delen: 

 1. De stroomprijs: dit is de prijs die u betaalt per kWh. 
 2. De vaste kosten: dit zijn de kosten die u betaalt om aangesloten te zijn op het energienetwerk. 
 3. Vermindering energiebelasting: een vast bedrag wat u terug krijgt van de overheid. Deze vermindering ontvangt u als uw adres bestemd is om te wonen, werken of een andere verblijfsfunctie heeft.

De uitleg

In de winter en op de dagen dat de zon weinig van zich laat zien, wekt u namelijk minder energie op. Dit betekent dat u op deze dagen nog gebruik zal moeten maken van het elektriciteitsnet voor de stroom die de zonnepanelen niet hebben kunnen opwekken. Omdat er echter op mooie dagen meer stroom wordt opgewekt dan u verbruikt, levert u deze stroom terug aan het elektriciteitsnet. De stroom van de mooie en van de mindere dagen wordt met elkaar verrekend op jaarbasis. Dit is het salderen. Tot dusver de stroomprijs.

Uw vaste kosten bestaan uit vaste leveringskosten vanuit de energiemaatschappij. Daarnaast betaalt u verschillende kosten om aangesloten te zijn op het netwerk. Dit zijn bijvoorbeeld het vastrecht, transport, capaciteitstarief, periodieke aansluitvergoeding en meterkosten. Gemiddeld genomen komen al deze kosten bij elkaar op zo’n €500,- per jaar uit.

De vermindering van de energiebelasting wordt ieder jaar door de overheid bepaald. Nu de energietarieven hoog liggen is de vermindering energiebelasting ook hoger. Deze is voor 2024 vastgesteld op €631,39 per jaar.

Zetten we de kosten en kortingen van uw energierekening op een rijtje, dan ziet de berekening er als volgt uit: 

 1. €0,00 kosten levering van stroom. 
 2. €500,00 vaste kosten voor de aansluiting
 3. – €631,39 vermindering energiebelasting 

= – €131,39 negatieve stroomkosten per jaar.

Slim omgaan met je zonne-energie

Behalve dat u uw ongebruikte zonne-energie kunt terugleveren, kunt u de opgewekte energie van uw zonnepanelen ook opslaan op een batterij. Dit doet u op een zogeheten thuisbatterij. Dankzij deze thuisbatterij kunt u nog gebruikmaken van zonne-energie wanneer uw zonnepanelen geen stroom meer opwekken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u ‘s avonds vaak thuis bent en meer stroom verbruikt.

Hoe werken thuisbatterijen?

Deze thuisbatterijen zijn speciaal voor zonnepanelen gemaakt. Het is een accu voor de opslag van uw opgewekte zonne-energie. Dit werkt als volgt: 

 1. Wanneer uw zonnepanelen stroom opwekken, wordt deze elektriciteit doorgevoerd naar een geïntegreerde omvormer. De omvormer stuurt ook gelijk de rest van het systeem aan, waaronder ook de thuisbatterij.
 2. De omvormer zorgt er dan ook voor dat eventuele overtollige stroom die op dat moment niet gebruikt wordt, kan worden doorgestuurd naar de thuisbatterij. Apparaten hebben hierbij nog wel ‘voorrang’ op de thuisbatterij. 
 3. Wanneer de zonnepanelen geen stroom meer opwekken, maar er wel stroom nodig is, dan geeft de omvormer voorrang aan stroom op de thuisbatterij, voordat de stroom van uw leverancier gebruikt wordt.

Zijn thuisbatterijen rendabel?

Natuurlijk is de thuisbatterij wel weer een extra investering. Maar thuisbatterijen kunnen zeker rendabel zijn. Voor sommige mensen is de terugverdientijd 6 jaar, voor anderen 10 en weer anderen doen er 14 jaar om de kosten terug te verdienen. Alhoewel de terugverdientijd dus langer kan duren – omdat er niet altijd extra stroom wordt opgewekt – kunt u op de lange termijn zeker besparen met een thuisbatterij.

Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden voor thuisbatterij? Op deze pagina van leest u er meer over.

Betaalbare thuis accu’s komen eraan

De kosten van de thuisbatterij zullen per merk verschillen, maar wordt met name beïnvloed door de capaciteit. Hoe meer kWh er kan worden opgeslagen op de batterij voor zonnepanelen, hoe hoger de prijs ook zal zijn. Daarnaast kan het zijn dat uw omvormer vervangen moet worden door een model dat wel compatibel is met een thuisbatterij.

Wat kosten thuisbatterijen? 

Wat een ‘betaalbare’ thuisbatterij precies is, heeft met name te maken met uw budget. Hieronder vind u de kosten voor de thuisbatterijen van de drie merken die wij aanbieden: SolarEdge, Growatt, Enphase en Energeen.

Kosten SolarEdge thuisbatterij:

 • De SolarEdge 1-fase 10 kWh batterij kost zo’n €8.285 euro, exclusief btw.
 • De SolarEdge 3-fase 13,8 kWh batterij kost gemiddeld €11.100 exclusief btw.

Kosten Growatt thuisbatterij:

 • De prijs voor de Growatt ARK-batterijmodule met 7,5 kWh is zo’n €5200,- excl. btw. Dit is inclusief alle onderdelen die nodig zijn voor de installatie,
 • Het APX-batterijsysteem van Growatt met 15 kWh zal 8200,- excl. Btw. kosten. 

Kosten Enphase thuisbatterij:

 • De Encharge 3T kost €4950,- excl. btw. 
 • De Encharge 10T heeft een stuk hogere capaciteit, wat ook met een hoger prijskaartje komt, namelijk zo’n €8125 excl. btw. 

Kosten Energreen thuisbatterij

Onderstaande kosten zijn een ‘vanaf’ prijs en zijn alleen voor de batterij zelf, niet het complete systeem met o.a. de omvormer:

 • De Energreen 8 kWh thuisbatterij is beschikbaar vanaf €4.995,- tot gemiddeld €6.000,- excl. btw.
 • De Energreen 16 kWh thuisbatterij is beschikbaar vanaf €7.495 tot gemiddeld €9.100,- excl. btw. 
 • De Energreen 24kWh thuisbatterij is beschikbaar vanaf €9.995 tot gemiddeld €11.600,- excl. btw.
 • De Energreen 48 kWh thuisbatterij is beschikbaar vanaf €17.495 tot gemiddeld €19.100,- excl. btw.

Door zonnepanelen stijgt uw woningwaarde

Naast de directe besparingen op uw energierekening, hebben zonnepanelen ook nog een ander groot voordeel: zonnepanelen verhogen uw woningwaarde. Door zonnepanelen te laten installeren op uw dak, wordt uw huis namelijk duurzamer. Door zonnepanelen aan te schaffen verlaagt de zogenaamde Energie Index van uw huis. In dit geval is lager ook beter. Een lagere Energie Index bevordert vervolgens ook het energielabel. 

De stijging van de woningwaarde is trouwens niet voor ieder huis hetzelfde. Dit heeft ook deels te maken met het woonoppervlakte en het type huis. Als er over een kleiner oppervlakte relatief veel zonnepanelen geplaatst zijn, dan is dat goed voor de Energie Index. Voor een tussenwoning hebben 12 zonnepanelen daarom meer impact dan voor een vrijstaand huis. 

Naast dat zonnepanelen óók in 2024 nog zeker rendabel zijn, heeft de investering dus ook een positieve invloed op de waarde van uw huis.

Conclusie

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel. Zeker nu de salderingsregeling nog even blijft, maar ook zonder de salderingsregeling zijn zonnepanelen rendabel. De salderingsregeling is namelijk slechts één van de financiële voordelen van zonnepanelen. Daar komen ook nog de jaarlijkse besparing op uw energierekening, de mogelijkheid tot opslag op een thuisbatterij en de verhoogde WOZ-waarde van uw huis bij. Deze aspecten samen zorgen ervoor dat zonnepanelen niet alleen rendabel zijn, maar ook zeker zullen blijven, nog tot ver na 2024.