Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen

Salderen zonnepanelen

Om het installeren van zonnepanelen te stimuleren, is zo’n 20 jaar geleden de salderingsregeling ingevoerd. In 2004 was het zo ver: eigenaren van zonnepanelen mochten de kWh’s die op jaarbasis werden teruggeleverd vanaf toen aftrekken van afgenomen kWh uur. Zo kon het opgewekte overschot in de zomer afgestreept worden tegen de afgenomen stroom van de winter. Stroom salderen, dus. De zomer werd zo de terugverdientijd voor zonnepanelen.

Advies op maat

Het effect van salderen zonnepanelen

De salderingsregeling werkt als een soort compensatiesysteem. Op uw energierekening staat hoeveel stroom u heeft geleverd. De overtollige energie die u heeft opgewekt met uw zonnepanelen levert u terug aan het net.
Met deze regeling werd het in een klap nóg aantrekkelijker om zonnepanelen te laten installeren. Mensen konden het hele jaar door genieten van een lagere energierekening. En het hielp: zonnepanelen zijn in de jaren na de salderingsregeling enorm populair geworden.
Toch krijgen wij nog weleens vragen over salderen. Zijn zonnepanelen nog wel rendabel zonder de salderingsregeling? Welke andere financiële voordelen hebben zonnepanelen? Waarom is investeren in zonnepanelen nog altijd interessant? Op deze pagina leest u wat salderen is en hoe het zit met de toekomst van salderen.

Wat is salderen bij zonnepanelen?

Er bestaan geen subsidies om het installeren van zonnepanelen te stimuleren. In plaats daarvan is zo’n 20 jaar geleden de salderingsregeling ingevoerd om de aanschaf van zonnepanelen alsnog aantrekkelijker te maken.

In Nederland kan men namelijk niet het hele jaar genieten van eigen zonnestroom. In de winter schijnt de zon te weinig om genoeg energie op te wekken. De zonnepanelen kunnen in die maanden niet opboksen tegen het verbruik, wat dan natuurlijk hoger ligt vanwege dat de verwarming weer aan moet en de lichten eerder aangaan dan in de zomermaanden. Ook voor de huizen en gebouwen met zonnepanelen op het dak zal in de winter de volledige energierekening moeten worden betaald. In de zomer, daarentegen, wekken mensen een overschot aan energie op.

Het idee van de salderingsregeling voor zonnepanelen was dat men de zelf geproduceerde groene stroom uit de zomer kon terugleveren aan het elektriciteitsnet en de teruggeleverde energie van het eigen opgewekte stroom gebruik in de maanden met minder zonuren zou afstrepen. Zo simpel is het in de praktijk echter niet meer.


De huidige situatie

Bij de invoer van de salderingsregeling was de stroomprijs erg stabiel. Vanwege de stabiliteit was het eigenlijk prima mogelijk om de kWh één op één van elkaar af te strepen. Met de huidige energiemarkt is dat helaas niet meer mogelijk. De opbouw van de stroomprijs is veranderd en de prijs wisselt daardoor gedurende een dag, op basis van vraag en aanbod. Naast zonne-energie zijn windenergie en andere groene stroom varianten een stuk belangrijker geworden in het energieaanbod, maar ze kunnen nog steeds niet aan alle vraag voldoen. Dat is namelijk óók meegegroeid.

Daardoor moeten fossiele bronnen, zoals kolencentrales, bijspringen. Op de momenten dat de zon minder schijnt. Of als het windstil is, bijvoorbeeld. En daardoor kan de prijs van energie per uur verschillen. Hierdoor kan het zijn dat de stroom die u afstreept een stuk hogere prijs heeft per kWh dan de zonnestroom die u hen levert. En daar zijn energieleveranciers natuurlijk niet blij mee.

De rol van de overheid in de salderingsregeling zonnepanelen

De salderingsregeling is opgesteld vanuit de overheid, niet vanuit de energieleveranciers. Het afstrepen van energie gebeurt op een aantal vlakken:

  • Leveringstarief
  • Energiebelasting
  • Opslag duurzame energie (belasting)
  • Btw

De overheid heeft de salderingsregeling ingesteld om het installeren en gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Doordat iemand bijvoorbeeld in de zomer 1000 kWh stroom teruglevert, kan diegene ‘s winters 1000 kWh stroom afnemen zonder dat dit in rekening wordt gebracht. Het idee was dat die kostenbesparing woning- en pandeigenaren extra stimuleert om zonnepanelen te installeren.
Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden en ook woningcorporaties en andere verhuurders baat hebben bij de verduurzaming van hun woningen, is er besloten de salderingsregeling voorlopig nog te laten bestaan.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Saldering van zonnepanelen of niet, u kunt nog steeds de investering van uw zonnepanelen terugverdienen. Gemiddeld gezien was de terugverdientijd met de salderingsregeling zo’n vijf jaar. Nu het salderen van zonnepanelen langzaam wordt teruggedraaid, zal dat ietsje meer zijn. Onderzoek uit 2022 laat zien dat investeringen uit 2025 of later zo’n zeven jaar terugverdientijd hebben voor zonnepanelen.

De precieze terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van uw afgenomen elektriciteit, maar ook het aantal zonnepanelen op het dak en het energiecontract dat u hebt afgesloten met de energieleverancier. Het aantal zonnepanelen wordt natuurlijk bepaald op basis van uw netto verbruik. Een eengezinswoning zal een stuk minder zonnepanelen hebben dan een agrarisch bedrijf.

Omdat zonnepanelen in de praktijk minstens 25 jaar zullen meegaan, heeft u genoeg tijd om uw zonnepanelen terug te verdienen. Dat geldt voor iedere soort situatie, van bedrijf tot woning. Met 25 jaar kunt u na het terugverdienen van uw investering nog lang besparen. Dat maakt zonnepanelen niet alleen een slimme, maar ook een duurzame investering.

Heeft het nog zin om te investeren in zonnepanelen?

Heeft het zin om te investeren in zonnepanelen, wanneer de salderingsregeling in de toekomst kan worden afgebouwd? Ja! Ondanks dat de salderingsregeling voor zonnepanelen in de toekomst kan worden afgebouwd, waardoor u uw afgenomen stroom niet meer direct zou kunnen afstrepen op de opgewekte groene stroom van uw zonnepanelen, blijven zonnepanelen een goede investering. Hieronder leest u welke financiële voordelen zonnepanelen nog meer hebben.

Hoe lang nog salderen zonnepanelen?

Het salderen van de opgewekte stroom van zonnepanelen kan in 2024 en 2025 nog steeds 100%. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd, totdat het in 2031 0% bereikt.

Besparing op energiekosten

Zonnepanelen gaan 25 jaar (en langer) mee. In veel gevallen krijgt u deze eerste 25 jaar servicegarantie, wat laat zien dat de fabrikanten ervan uit gaan dat de zonnepanelen het nog een stuk langer zullen volhouden. Met 25 jaar kunnen de zonnepanelen zich zeker terugverdienen met de kosten die worden bespaard op de energierekening. Daarnaast zijn zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter, waardoor het investeringsbedrag daalt en sneller kan worden terugverdiend.


Duurzaamheid

Zonnepanelen zijn een duurzame keuze. Het is groene energie en u vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen. Zo kunnen we langzaam maar zeker ook duurzamer met de planeet omgaan. Een langetermijnproces, wat we niet snel genoeg kunnen starten. Maar die duurzaamheid heeft ook een ander voordeel, op de korte termijn.


Waarde woning

Zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel voor uw huis of pand. Mocht u ooit verhuizen, dan zullen de zonnepanelen uw WOZ-waarde een handje helpen, dankzij de duurzame investering die u met de zonnepanelen heeft gemaakt.

 

Opslag duurzame energie

Het is tegenwoordig ook mogelijk om opgewekte stroom die niet wordt gebruikt op te slaan. In plaats van dat de extra zonuren in de zomer energie opwekken die wordt teruggeleverd, kunt u deze energie opslaan op een zonne batterij. Zo kunt u er zelf langer van genieten, ook als de zon weer onder is.

Gratis dakscan aanvragen

Ook verdienen met zonnepanelen?

  • Deskundig advies
  • Zeer scherpe prijzen
  • Hoge service & keiharde garanties

Doe de gratis dakscan