Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen

Garantie zonnepanelen

Wanneer u de investering maakt om zonnepanelen te laten plaatsen, dan wilt u natuurlijk wel dat u daar jarenlang plezier van kunt hebben. Bij Zonnemarkt vinden we dat ook. Dat is namelijk beter voor het milieu, want u kunt langer groene stroom opwekken, maar ook voor uw portemonnee. En dat is fijn, want zo kunt u de investering terugverdienen.

Om verzekerd te zijn van een langdurig gebruik, krijgt u bij de aanschaf van zonnepanelen via Zonnemarkt verschillende garanties op uw zonnepanelen. Omdat we begrijpen dat het verwarrend kan zijn om te weten waar u allemaal recht op heeft na de installatie, leggen we het u graag haarfijn uit.

 

Advies op maat

Op deze pagina vindt u informatie over de installatiegarantie, fabrieksgarantie en hoe een garantiefonds zonnepanelen kan helpen. Zo weet u precies wat de zonnepanelen garanties precies zijn. Ook weet u gelijk waar u terecht kan in het geval dat er toch problemen zijn met de zonnepanelen zelf of de installatie. Als aangesloten installateur gebruiken wij alleen producten van erkende leveranciers, maar het komt toch nog weleens voor.

Wat is installatie garantie zonnepanelen?

Wanneer u zonnepanelen laat installeren door onze installateurs, dan heeft u ook recht op installatiegarantie. De garantie houdt in dat u bij gebreken rondom de installatie (en niet de zonnepanelen zelf) recht heeft op een reparatie hiervan. Dit geldt bijvoorbeeld als er iets verkeerd is aangesloten. Maar het kan ook zijn dat er in verloop van tijd iets los komt te zitten, ondanks dat er geen extreme weersomstandigheden zijn geweest. Zolang dit niet door uw toedoen is gebeurd, heeft u er recht op dat de problemen rondom de installatie van de zonnepanelen worden opgelost. Dit recht valt onder de installatiegarantie.

De garantie heeft ook betrekking op de installatie van de omvormer die wij voor u uitvoeren. Het klinkt misschien wat technisch, maar het is belangrijk voor uw verzekeraar om te weten dat onze omvormers voldoen aan de wetgeving conformiteitscertificaten. In simpele taal betekent dit dat de producten niet alleen zijn gecontroleerd, maar ook verzekerd als er iets gebeurt als gevolg van de omvormer.


Installatiegarantie voor de doe-het-zelver

Als u de panelen zelf heeft geïnstalleerd (of wilt installeren), dan heeft u geen recht op onze installatiegarantie. Het is dan aan uzelf om de gebreken in de installatie op te lossen.

Welke garantiefondsen zijn er voor zonnepanelen?

In Nederland zijn er drie garantiefondsen: Stichting GarantieFonds Duurzame Energie, Stichting Garantiefonds ZonneEnergie en Stichting Garantiefonds ZonZeker. Deze drie stichtingen zorgen ervoor dat consumenten in Nederland extra garanties hebben bij hun panelen. Dat is fijn, want zo bent u verzekerd van een langdurig gebruik van uw panelen. En dat is wel zo duurzaam.


Het garantiefonds van Zonnemarkt

Zonnemarkt is aangesloten bij de Stichting GarantieFonds Duurzame Energie. Het garantiefonds biedt u de maximale zekerheid dat uw investering in goede handen is. Het fonds zorgt onder andere voor extra verzekerde garantie mocht er toch nog iets misgaan.

Het fonds neemt ten eerste de productgaranties van de fabrikant over. Daarnaast neemt het ook de installatiegarantie van Zonnemarkt over. Verder neemt het ook de conformiteitsgarantie over, zoals deze is omschreven in het nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW). In de praktijk betekent dit dat de Stichting GarantieFonds Duurzame Energie bijvoorbeeld de rol van bemiddelaar aanneemt bij problemen met fabrieksgaranties, maar ook bij de opvolging van installatiegarantie.

Welke garanties krijgt u bij aanschaf van zonnepanelen?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen heeft u recht op verschillende soorten garanties, waar verschillende garantievoorwaarden voor gelden. Hieronder lichten we de garanties op panelen voor u toe.

    

1. Wettelijke garantie

Bij het aankopen van een product (en dus ook bij panelen) heeft u wettelijk gezien recht op een goed werkend product. Dit betekent dat de panelen stroom moeten opwekken en niet beschadigd geleverd mogen worden. U kunt aanspraak maken op de wettelijke garantie reparatie wanneer de panelen na aankoop niet naar behoren werken. Vanwege EU-wetgeving heeft u als consument recht op een wettelijke garantie voor een garantieperiode van minstens 2 jaar, mits u aan de garantievoorwaarden voldoet.

2. Productgarantie

Wanneer u uw zonnepanelen koopt bij Zonnemarkt krijgt u de garantie zoals deze door de fabrikant van de producten die u koopt wordt vastgesteld. Deze garantieperiode verschilt daarom ook per fabrikant. Fijn voor u om te weten: een aantal van onze producten komt met 25 jaar servicegarantie, waaronder onze Sunpower panelen.

De productgarantie geldt uiteraard ook voor onze omvormers. De garantieduur voor omvormers is meestal zo’n 10 tot 25  jaar.

3. Installatiegarantie

Bij zonnepanelen heeft u daarnaast ook recht op installatiegarantie. Dit is de garantie op de installatie zelf. Deze garantie is van toepassing als er bijvoorbeeld iets mis is met de kabelaansluiting. Of wanneer er bij normale weersomstandigheden (inclusief storm), onderdelen zijn losgekomen. De installatiegarantie houdt dus in dat u recht heeft op een redelijke installatie. Deze garantie krijgt u gewoon van Zonnemarkt. U kunt ook terecht bij Stichting GarantieFonds Duurzame Energie voor uw garanties. Zonnemarkt is aangesloten bij dit garantiefonds.

4. Prestatiegarantie of garantie op het opwekvermogen.

Bij zonnepanelen wordt er vanuit gegaan dat ze lang meegaan. Daarom krijgt u bij vrijwel alle fabrikanten 25 jaar opwekgarantie van minstens 80% capaciteit. Dit betekent dat u de panelen voor 25 jaar minstens 80% van de oorspronkelijke opwekcapaciteit moet opwekken. Zo bent u lang gegarandeerd van groene stroom. En dat willen we graag.

    

5. Garantie via het garantiefonds.

Zonnemarkt is aangesloten bij de Stichting GarantieFonds Duurzame Energie. Dit garantiefonds zonnepanelen biedt u ondersteuning bij bijvoorbeeld contact met leveranciers en garandeert u kwaliteit voor uw investering.

Hoe werkt fabrieksgarantie op zonnepanelen?

Fabrieksgarantie betekent wettelijk gezien dat u recht heeft op een product wat naar behoren werkt. Het is een aanvullende garantie op de wettelijke garantie van twee jaar.

Indien er iets stuk gaat aan de zonnepanelen, dan moet de fabrikant een vervangend product leveren. De duur van de fabrieksgarantie is door de fabrikant vastgesteld. Dat is handig om te weten, want als uw panelen niet meer zouden werken en dit niet het gevolg is van schade die u heeft toegebracht, dan kunt u beroep doen op de fabrieksgarantie. De fabrieksgarantie voor zonnepanelen verschilt per fabrikant, maar is bij onze producten meestal zo’n 10 jaar. Om daar een schepje bovenop te doen geven sommige fabrikanten van panelen nog extra garanties. Hieronder kunt u daar meer over lezen.

 

Welke zonnepanelen hebben 25 jaar garantie?


Alle zonnepanelen in ons assortiment zijn van erkende leveranciers en hebben 25 jaar vermogensgarantie, wat betekent dat ze voor 25 jaar opbrengst tot 80% van het vermogen zullen leveren. We zullen per product ook de andere garantie langsgaan.

Sunpower: Producten van Sunpower hebben 25 jaar servicegarantie, wat in de praktijk betekent dat u 25 jaar garantie krijgt op zowel het product zelf als de opwekprestaties als de service. Deze 25 jaar garantie op de service is uniek. Zo bent u gegarandeerd van goed werkende zonnepanelen, ook als er in 25 jaar wat misgaat. En mocht er wat misgaan, dan heeft u geen onverwachte hoge kosten, maar kunt u ervan uitgaan dat Sunpower met een oplossing komt waar ook u tevreden mee bent.

URE: Bij URE heeft u 25 jaar garantie op de zonnepanelen zelf. Daarnaast krijgt u 30 jaar garantie op een vermogen van minstens 80% voor 25 jaar.

Hyundai Solar: Hyundai Energy Solutions geeft u 25 jaar productgarantie, wat betekent dat het product 25 jaar lang gratis gerepareerd of vervangen zal worden bij gebreken die niet door u toedoen zijn en 25 jaar opbrengstgarantie tot 84,8%.

Gratis dakscan aanvragen

Ook verdienen met zonnepanelen?

  • Deskundig advies
  • Zeer scherpe prijzen
  • Hoge service & keiharde garanties

Doe de gratis dakscan