Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen
Nieuws > Energie > Auto opladen met zonnepanelen

Auto opladen met zonnepanelen

Ontdek hoe je jouw auto efficiënt oplaadt met zonnepanelen: milieuvriendelijk, kostenbesparend en de toekomst van duurzaam rijden.

Heeft u een elektrische auto – of bent u van plan om binnenkort over te stappen naar elektrisch? Dan is dit het perfecte moment om uw duurzaamheidsinvestering uit te breiden en ook zonnepanelen te overwegen. U kunt een elektrische auto namelijk opladen met zonnepanelen. U verhoogt niet alleen de duurzaamheid van uw dagelijkse ritjes, maar krijgt ook de kans om op de kosten te besparen.

Hybride opladen

Door uw zonnepaneelsysteem af te stellen op wat u nodig gaat hebben aan extra stroom om uw auto op te laden, haalt u meer uit uw zonnepanelen. Ook wanneer u een hybride middenweg kiest, heeft u veel aan zonnepanelen. U kunt een hybride auto namelijk aan het stopcontact opladen met de stroom die uw zonnepanelen opwekken.

Voldoende zonnepanelen?

Heeft u al zonnepanelen? En wilt u uw (nieuwe) auto graag opladen met de stroom van uw zonnepanelen? Dan vertellen we u graag meer over of u genoeg zonnepanelen heeft, hoe het zit met laadpalen en of u uw auto altijd op kunt laden met de stroom van uw zonnepanelen.

Wilt u graag meer weten over waarom zonnepanelen rendabel zijn in 2024?

 

Kunnen standaard zonnepanelen uw auto opladen?

Een elektrische auto opladen met zonne-energie heeft natuurlijk het grote voordeel dat u geen kosten meer betaalt voor het opladen van de auto. En de kosten van de zonnepanelen kunt u na een aantal jaar weer terugverdienen.

Zolang er genoeg zonnepanelen op uw dak liggen én u de auto oplaadt wanneer de zon schijnt, dan kunt u uw auto direct opladen met zonnepanelen. Uiteraard zit er nog wel een omvormer tussen, maar onder de juiste omstandigheden kunt u uw auto deels tot volledig opladen met zonne-energie. Het belangrijkste is hiervoor dat uw zonnepanelen genoeg stroom kunnen opwekken.

Daarom is het ook belangrijk om te weten hoeveel stroom u nodig heeft om een elektrische auto op te laden. Dat heeft namelijk invloed op hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor enkel het elektrisch opladen van de auto. Daar gaan we hieronder verder op in.

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig om uw auto op te laden?

Als u een elektrische auto alleen met de stroom van zonnepanelen wilt opladen, dan is het handig om te weten hoeveel zonnepanelen u daarvoor nodig heeft. Natuurlijk hebben niet alle elektrische auto’s dezelfde hoeveelheid stroom nodig voor een volle accu. Daarom zullen we het hebben over hoeveel zonnepanelen u zo ongeveer nodig zal hebben om een elektrische auto een jaar lang op te laden. Hoeveel zonnepanelen u precies nodig heeft voor een elektrische auto, hangt namelijk af van hoeveel kilometers u rijdt. Hieronder vindt u een berekening.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto? 

Voor de hoeveelheid zonnepanelen die nodig zijn voor een elektrische auto, gaan we uit van een elektrische auto die 16,5 kilowattuur per 100 kilometer verbruikt. Als u 10.000 km in een jaar zou rijden, dan zou u minimaal een opbrengst van 1650 kWh nodig moeten hebben om de auto op te redden. Omdat een zonnepaneel gemiddeld 420 kWh opwekt, zou u minstens 4 zonnepanelen nodig hebben om uw auto voor 10.000 km op te laden. Bij 15.000 km zouden dit al 6 zonnepanelen zijn. 

In beide gevallen geldt dat dit enkel voor het verbruik van uw auto zou zijn. Wilt u ook uw ‘gewone’ energieverbruik dekken, dan zou u hiervoor nog extra zonnepanelen voor nodig hebben. Daarbij geldt daarnaast dat meer kilometers en een andere auto veel invloed hebben op het aantal zonnepanelen. Bij Zonnemarkt bepalen wij het aantal zonnepanelen altijd op basis van uw jaarverbruik. Mocht u nog geen elektrische auto hebben, maar deze wel willen aanschaffen, dan kunnen wij hier rekening mee houden. 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een hybride auto?

Een hybride auto werkt natuurlijk anders dan een volledig elektrische wagen en verbruikt vooral ook minder stroom. Bij een hybride aangedreven auto zijn 4 zonnepanelen voldoende om de auto op te laden voor 10.000 km.

Hoe zorg je ervoor dat je auto alleen oplaadt met stroom van de zonnepanelen?

Wanneer u uw auto alleen of zoveel mogelijk wilt opladen met de stroom van uw zonnepanelen, is het belangrijk om een slimme laadpaal te laten installeren. Net als een normale laadpaal, is een slimme laadpaal gekoppeld aan uw meterkast, waardoor het zonnestroom kan gebruiken. 

Niet elke laadpaal maakt onderscheid tussen zonne-energie en stroom van het net, wat natuurlijk vervelend is wanneer u wel genoeg stroom opwekt. Slimme laadpalen kunnen dit onderscheid wél maken. 

Doordat een slimme laadpaal onderscheid kan maken in het type stroom, is het mogelijk om een auto alleen (of in ieder geval zo veel mogelijk) op te laden met de stroom van zonnepanelen. Zolang er maar genoeg zon is. 

Nog geen zonnepanelen geïnstalleerd?

Heeft u vragen over hoeveel zonnepanelen u precies nodig heeft om uw volledige verbruik te dekken? Indien u uw jaarverbruik weet (eventueel inclusief de stroom die nodig is om uw auto op te laten), kunnen onze adviseurs u daarover te woord staan. Naar aanleiding van een offerte aanvraag komen wij graag bij u aan huis voor een adviesgesprek op maat. We bekijken de mogelijkheden dan uitvoerig. 

Tijdens dit gesprek gaan we in op hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen, welk soort systeem het beste is voor op uw dak (vanwege het type dak, de ligging en eventuele schaduw), maar ook welke zonnepanelen u het beste kunt aanschaffen. We willen namelijk wel dat u de beste zonnepanelen koopt voor uw situatie.

Laadpaal nodig?

Heeft u besloten dat u een eigen laadpaal wilt laten installeren, zodat u uw auto kunt opladen met de stroom van uw zonnepanelen? Goed idee! We zullen u nog wat meer informatie geven over wat voor laadpaal u hiervoor nodig heeft. 

Voordelen van een eigen laadpaal

Het grote voordeel van een eigen laadpaal in plaats van een openbaar laadpunt, is dat u uw auto kunt opladen wanneer u maar wilt. Als u bijvoorbeeld een variabel energiecontract hebt, is het voordeliger om uw auto op te laden op momenten dat u minder geld betaalt voor elektriciteit. Door hier slim mee om te gaan, kun je voordeliger uit zijn.

Ook weet u altijd dat er een beschikbare laadlocatie op u wacht als u thuiskomt. u hoeft niet meer op zoek naar een publieke laadpaal in de buurt, die met een beetje pech ook nog bezet is door de buurman. Met een laadvoorziening op eigen grond voorkomt u dergelijke stress en bent u altijd verzekerd van een plekje. Ook kunt u de auto efficiënt opladen en hoeft u er niet op te wachten, bijvoorbeeld ‘s nachts.

Wallbox of laadpaal?

De eerste keuze die u moet maken is of u een thuis een laadpaal of wallbox laat installeren. Deze keuze heeft met name te maken met de plek waar u de laadpaal kunt laten aansluiten.

Zo is de garage een populaire plek voor de laadpaal. Op die manier kan de elektrische auto opgeladen worden wanneer u de auto in de garage parkeert. Woont u in een huis zonder garage? Geen probleem. U kunt dan een wallbox laten plaatsen. Wel moet u de auto direct naast de wallbox kunnen neerzetten.

Wat is de beste laadpaal?

De beste laadpaal voor bij u thuis, hangt af van uw wensen en eisen. Er zijn veel verschillende merken laadpalen, maar over het algemeen zijn er maar twee soorten: 1-fase laadpalen (gewone laadpaal) en 3-fase laadpalen. Het verschil tussen deze twee laadpalen is vooral een technisch verschil. Een 3-fase laadpaal is een stuk krachtiger en gebruikt krachtstroom. Als gevolg kan een 3-fase laadpaal uw auto een stuk sneller thuis opladen. Niet iedere auto is overigens geschikt om op te laden met een 3-fase laadpaal. Het type laadpaal dat u nodig heeft, hangt naast uw wensen dus óók af van uw auto.

Een 1-fase laadpaal kan aangesloten worden op een standaard 230 volt (V)-aansluiting met een maximaal laadvermogen van 3,7 kilowatt (kW). Beide soorten laadpalen kunnen gewoon bij u thuis worden geïnstalleerd. Meestal geldt wel dat er voor een 3-fase laadpaal een aanpassing aan uw meterkast nodig is.

Welke laadpaal met zonnepanelen?

U heeft besloten dat u de laadpaal of wallbox direct wilt koppelen aan zonnepanelen. Maar wat is dan de beste laadpaal voor bij u thuis, die óók met zonnepanelen kan werken? Het antwoord is simpel: de slimme laadpaal. Een slimme laadpaal kan namelijk onderscheid maken tussen de opgewekte stroom van uw zonnepanelen en die van het net. U kunt zo’n slimme laadpaal instellen om de voorkeur te geven aan de stroom van uw zonnepanelen.

Wilt u meer weten over de kosten van een laadpaal voor bij u thuis?  U leest er meer over in dit artikel