Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen

Zonnepanelen monteren

Zonnepanelen installeren brengt de droom van zelf groene energie opwekken tot leven. Maar het brengt ook een hoop praktische zaken met zich mee. En die moeten allemaal geregeld worden. Van de verschillende manieren waarop zonnepanelen bevestigd kunnen worden, hoe het zit met bevestigen aan panlatten, verschillende montagesystemen en hoe dat weer verschilt per dak.

Misschien wilt u weten wat het verschil is tussen 6, 8, 10 en 12 panelen laten monteren – en wat dat mag kosten. Hoeveel zonnepanelen überhaupt op een dak geplaatst kunnen worden. 

Advies op maat

Bij Zonnemarkt weten we hoe het zit met de montage van zonnepanelen. We kunnen u advies geven voor uw situatie, welk type dak dan ook. Op basis van een persoonlijk gesprek aan huis maken we een volledige offerte voor u op. De offerte wordt op maat gemaakt, op basis van uw woonsituatie, inclusief montage van onze erkende eigen installateurs. We staan voor u klaar om te helpen met alle aspecten van de zonnepanelen plaatsen:

 • Montagesysteem
 • Montagematerialen
 • Montagerails
 • Dakhaken
 • Zonnepanelen afstand dakrand schuin dak
 • De afstand tussen rails van zonnepanelen
 • Zonnepanelen op een schuin dak
 • Zonnepanelen op een plat dak

Op welke manieren kun je zonnepanelen bevestigen?

U heeft besloten dat u zonnepanelen wilt laten plaatsen. Geweldig! De groene stroom zal lopen als een zonnetje. U vraagt zich toch af: op welke manieren kunnen zonnepanelen bevestigd worden? Wat werkt voor mijn situatie en wat is daarbij nodig?

Zonnepanelen installeren gebeurt doorgaans met twee soorten bevestigingsmaterialen:

1. Op een frame
2. Aan haken of beugels

Frame

Bij de montage van zonnepanelen op een plat dak wordt een frame geplaatst waar de zonnepanelen op komen te staan. Deze kunnen door middel van het frame in de best mogelijke hoek gezet worden, zodat ze goed zon vangen. Zonnepanelen op een plat dak vangen meer wind. Het is daarom belangrijk dat ze stevig op hun plek staan – en blijven staan. Vandaar dat wij extra ballast aanraden om de zonnepanelen op hun plek te houden, ongeacht de kracht van de wind. Zonnepanelen kunnen op een dakkapel geplaatst worden, zolang de constructie maar stevig is.

Zonnepanelen op plat dak zonder ballast

In de meeste gevallen raden wij aan om te zorgen voor extra ballast bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. In sommige gevallen is het echter prima mogelijk om de zonnepanelen op platte daken zonder ballasttegels te plaatsen. Dit is iets wat onze installateurs voor u kunnen nagaan, omdat zij hiervoor wel moeten weten om wat voor soort plat dak het gaat.

Haken of beugels voor schuine of hellende daken

Voor bevestigingsmateriaal van zonnepanelen voor een schuin dak met dakpannen worden haken of beugels vastgemaakt aan de panlatten van het dak. De beugels worden aan de daklatten vastgeschroefd of geklikt (waarna een dakpan er overheen wordt gelegd) . Nadat de beugels gemonteerd zijn kunnen de rails eraan bevestigd worden.

Naast daken met dakpannen kunnen de beugels of haken ook bevestigd worden op daken van staal en golfplaat. Voor een rieten dak is dit helaas niet mogelijk bij Zonnemarkt.

Bevestiging zonnepanelen op panlatten of klikken?

Bij het monteren van zonnepanelen op een schuin dak vraagt u zich misschien af of de bevestiging van de zonnepanelen met schroeven aan de panlatten moet gebeuren, of de bevestiging aan de dakpannen klikken genoeg is.

Montagemateriaal zonnepanelen schuin dak

U heeft twee opties bij het montagesysteem van zonnepanelen op een schuin dak.

 1. Bevestiging aan panlatten. Panlatten zijn horizontale latten die de dakbedekking dragen. De beugels voor de zonnepanelen kunnen direct in de daklatten geschroefd worden. Dit zorgt voor een extra stevige basis, maar kost de installateur(s) wel meer werk. Hierdoor duurt de montage langer en zal de montage ook meer kosten.
 2. Bevestiging aan klikken. De beugels of klemmen voor zonnepanelen kunnen ook direct aan de daklat geklikt worden. Er wordt dan een aluminium beugel om de panlat geklemd. Deze hoeft niet vastgeschroefd te worden.
  Het voordeel hiervan is dat bij klikken het aluminium frame snel geplaatst kan worden. In Nederland is dit de meest voorkomende situatie bij het monteren van zonnepanelen op een schuin dak.

Hoeveel afstand tussen rails zonnepanelen?

Voor de stevigheid van de gemonteerde zonnepanelen mag de afstand tussen de rails waarop de zonnepanelen komen te staan maximaal 120 tot 140 centimeter zijn. Voor dakhaken geldt er ook een maximale afstand van 120 tot 140 centimeter. 

Hoeveel afstand tussen de zonnepanelen?

In het geval dat de zonnepanelen op een hellend dak worden geplaatst, hoeft er echter geen rekening gehouden te worden met de afstand tussen de zonnepanelen zelf. Daardoor kunnen er doorgaans meer zonnepanelen op een hellend dak geplaatst worden dan op een plat dak. 

Op wat voor type dak kunnen zonnepanelen gemonteerd worden?

Zonnepanelen laten installeren kan zowel op een plat dak als op een hellend dak. Er zijn veel verschillende soorten schuine daken. Het type bevestigingsmaterialen hangt daarom ook af van het soort dak waarop de zonnepanelen gemonteerd worden. Over de verschillende montagesystemen kunt u in de volgende sectie meer lezen.

Montage zonnepanelen op een plat dak

Zzonnepanelen kunnen goed op een plat dak geplaatst worden, mits deze niet in de schaduw staat van andere gebouwen. Bij te veel schaduw zal de energieopbrengst te laag zijn. Bij het monteren van zonnepanelen op een plat dak zullen wij een frame plaatsen waar de zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. Dankzij het frame kunnen de zonnepanelen op de ideale hellingshoek gezet worden. Het frame kan door middel van ballasttegels stevig neergezet worden. In de meeste gevallen raden wij af om zonnepanelen op een plat dak te monteren zonder ballast. Hoeveel zonnepanelen er op een plat dak gemonteerd kunnen worden, hangt af van de afmetingen van het dak en de constructie ervan.

Dakkapel met zonnepanelen

Alhoewel zonnepanelen op een dakkapel monteren in theorie mogelijk is, is het in de praktijk niet altijd aan te raden. De mogelijkheid om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen hangt af van de grootte, draagkracht voor de ballast en kwaliteit van de dakkapel.

Montage zonnepanelen op een schuin dak

Wanneer de zonnepanelen op een hellend dak gemonteerd worden, gebruiken wij bij Zonnemarkt bijna altijd een variant van het Solfix/Bluebase systeem. Er zijn uiteraard veel verschillende soorten schuine daken. Op een hellend dak worden de zonnepanelen eigenlijk altijd bovenop de bestaande dakbedekking gemonteerd. Zonnepanelen kunnen gelukkig op vrijwel de meeste daken geplaatst worden:

 • Dakpannen
 • Golfplaten
 • Staal
 • Bitumen

Zonnepanelen op rieten dak

Zonnepanelen kunnen worden geplaatst op een rieten dak, maar wel het beste bij een nieuw rieten dak. Op een nieuw rieten dak kan het zonnepaneel worden verwerkt in het riet. Dan wordt er een uitsparing in het riet gemaakt waar het zonnepaneel geplaatst kan worden. Bij Zonnemarkt leveren we echter geen installaties voor rieten daken.

Zonnepanelen afstand dakrand schuin dak

Wanneer u zonnepanelen op een schuin dak laat monteren, is het belangrijk dat u of de installateur rekening houdt met de afstand tot de dakrand. In verband met windstoten rond de dakrand moet de afstand tussen het zonnepaneel en de dakrand op een schuin dak zo’n 20 centimeter zijn. Daarnaast moet er genoeg ruimte zijn onderaan het dak, zodat het water wat op de zonnepanelen valt gewoon in de goot terecht kan komen. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met de afstand tussen de zonnepanelen zelf, waardoor zonnepanelen op een schuin dak een kleiner oppervlak nodig hebben dan zonnepanelen op platte daken.

Mogelijkheden zonnepanelen inclusief montage

Het aantal zonnepanelen dat gemonteerd kan worden verschilt per situatie. Daarom raden wij aan om een van onze adviseurs bij u langs te laten komen. Tijdens een persoonlijk gesprek kan de monteur de situatie van uw huis inspecteren en advies op maat leveren. Naar aanleiding van het bezoek stemt onze adviseur het aantal zonnepanelen en het montagemateriaal met u af. Hierbij wordt natuurlijk goed gekeken naar de ruimte op uw dak en uw stroomverbruik. Alle situaties van 4 tot en met 50 zonnepanelen inclusief montage zijn mogelijk. 

Welk montagesysteem voor zonnepanelen heb je nodig?

Plat dak

Wanneer de zonnepanelen op platte daken worden geplaatst, wordt er een frame geplaatst waar de zonnepanelen op kunnen staan. Op deze manier kan er alsnog een goede hellingshoek worden gecreëerd, waardoor de zonnepanelen goed zon vangen.

Montageframe zonnepanelen plat dak

Bij Zonnemarkt gebruiken wij Solarstell veel voor zonnepanelen op platte daken. Solarstell Connect is makkelijk en snel geïnstalleerd en bovendien erg betrouwbaar. Alle elementen worden volledig geassembleerd geleverd als basiselement. Dit systeem kan zowel door uzelf worden geplaatst als door een erkende installateur van Zonnemarkt. Het kan gebruikt worden bij zowel grote als kleine projecten, voor verschillende plekken ten opzichte van de zon. Met een constructie van magnelis-staal is het simpel maar sterk.

Schuin dak

Zonnepanelen op een schuin dak is vaak een goede keuze omdat de hellingshoek al ideaal is om zon op te vangen. Alhoewel dakpannen het meest voorkomende type dak is voor woningen, zijn er veel verschillende soorten schuine daken. Ondanks dat het type dak kan verschillen, hoeft u niet ver te zoeken voor het juiste montagemateriaal voor zonnepanelen op een schuin dak. In bijna alle gevallen kunt u een Solfix/Blue Base beugel laten plaatsen voor de zonnepanelen, kwalitatieve materialen en type dak. Daarom verschillen de montagematerialen voor zonnepanelen op een schuin dak ook per type dak.

Dakpannen

Bij het monteren van zonnepanelen op een dakpannen dak kunt u gebruik maken van Solfix/Bluebase voor een Pannendak. Met dit systeem kunnen zonnepanelen gemonteerd worden op alle soorten schuine pannendaken. Dat is makkelijk én efficiënt.

Golfplaten

Solfix/Bluebase Golfplaten dak is speciaal ontwikkeld voor golfplaten. De bekabeling wordt netjes weggewerkt. Ideaal voor bijvoorbeeld de agrarische sector.

Staal

Met Solfix/Bluebase Staal Dak worden zonnepanelen makkelijk gemonteerd op alle schuine staaldaken. Voor onze zonnepanelen monteurs is het ideaal: het is een snel, flexibel en betrouwbaar systeem.

Bitumen

Ook voor zonnepanelen op schuin bitumen dak is een Solfix/Bluebase systeem beschikbaar. Hierbij wordt het montagemateriaal direct in het schuine bitumen dak geplaatst.

Andere aspecten

Naast het montagesysteem moet u ook rekening houden met de volgende aspecten van zonnepanelen monteren:

 • Bekabeling: Kan de bekabeling van de zonnepanelen veilig naar binnen lopen, richting de omvormer? Kan de omvormer ook in een straal van maximaal 20 meter van de zonnepanelen geplaatst worden?

 • Ballast: Hoe stevig kan de constructie staan op het platte dak waar u de zonnepanelen laat monteren? Is er de mogelijkheid voor ballast, zoals ballasttegels die met extra gewicht ervoor zorgen dat het frame stevig op het dak staat?
 • Meterkast: Is de meterkast up-to-date genoeg om zonnepanelen aan te koppelen? Bij een adviesgesprek aan huis kan Zonnemarkt de meterkast beoordelen. Een eventuele vernieuwing zal bij offerte worden opgenomen.

 • Het dak: Is uw dakbedekking nog in goede staat? Dit geldt voor zowel een plat als schuin dak. Is er geen asbest in het dak aanwezig dat een gezondheidsrisico voor de monteurs kan zijn? Bent u in de nabije toekomst van plan om zaken van en rondom uw dak te veranderen, zoals het toevoegen van een dakraam, dakkapel of schoorsteen

 • De dakpannen: Zijn de dakpannen van uw schuine dak nog in goede staat? En zijn de dakpannen gehaakt of vastgeschroefd op het dak?

Gratis dakscan aanvragen

Ook verdienen met zonnepanelen?

 • Deskundig advies
 • Zeer scherpe prijzen
 • Hoge service & keiharde garanties

Doe de gratis dakscan