Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen
Nieuws > Energie > Dak niet geschikt voor zonnepanelen

Dak niet geschikt voor zonnepanelen, wat nu?

Ontdek in deze blog wat u kunt doen als uw dak niet geschikt is voor zonnepanelen.

Vraag u zich af of uw dak wel geschikt is voor zonnepanelen? Een goede vraag en een om op tijd mee aan de slag te gaan. U wilt er natuurlijk te laat achter komen dat u geen zonnepanelen kan of mag laten plaatsen. 

Zonnepanelen kunnen namelijk niet zomaar op elke dag geplaatst worden. Zo mag u nooit zomaar zonnepanelen plaatsen op een monumentaal pand en moet u ook bij een dak met asbest voorzichtig te werk gaan. 

Op deze pagina vertellen we u graag hoe u erachter kunt komen of uw huis wel geschikt is voor zonne-energie. Zo kunt u bij twijfel inzicht krijgen wanneer het wel en niet mag, maar ook gericht naar oplossing zoeken voor een alternatieve locatie voor de installatie.

Is uw dak groot genoeg voor zonnepanelen?

Naast de vraag of zonnepanelen geplaatst mogen worden, is het ook belangrijk dat u nagaat of er genoeg ruimte is voor de panelen. Als er geen ruimte is voor zonnepanelen – of niet genoeg geschikt dakoppervlak – dan wordt het namelijk lastig. U kunt natuurlijk altijd een kleiner aantal zonnepanelen laten plaatsen, die minder dan uw energieverbruik opwekken. Of dit voor u een praktische oplossing is, bespreken we graag met u tijdens een adviesgesprek.

Zonnepanelen komen in verschillende soorten en maten. De afmetingen van zonnepanelen kunnen niet alleen per merk verschillen, maar ook per type verschillen. Gemiddeld kunt u uitgaan van zo’n 1-1,2 meter bij 1,6-1,8 meter. 

Hieronder zullen we bespreken of zonnepanelen wel op elk dag geplaatst kunnen worden.

Mag u zonnepanelen op uw dak plaatsen?

In de meeste gevallen mag u zonder een vergunning van de gemeente zonnepanelen laten plaatsen. Toch zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen die bepalen of u wel zonnepanelen op uw dak mag plaatsen. In een aantal gevallen raden wij aan om na te gaan of u daadwerkelijk zonder vergunning aan de slag kunt gaan. 

 • De dakbedekking is ongeschikt: in dat geval kunt u kijken of u uw dakbedekking kunt en wilt aanpassen. Hierbij kunt u denken aan een rieten dak of leien daken. De dakbedekkingen waar wij mee werken zijn: dakpannen, bitumen, staal en golfplaten daken.
 • Monumentaal pand:  Als het gebouw waar u de zonnepanelen laat plaatsen een monumentaal pand is, dan is het extra belangrijk dat u nagaat of u de zonnepanelen zonder vergunning kunt laten plaatsen. Voor monumentale panden is een vergunning namelijk wél nodig. 

Omdat iedere gemeente anders is, raden wij aan om altijd onderzoek te doen bij uw gemeente. Doe dit voordat onze adviseur langskomt, zodat u weet wat de eisen en eventuele nodige vergunningen zijn. Op die manier kan de adviseur direct rekeninghouden met de gestelde eisen. Op die manier kan een vergunning ook weer makkelijker worden verleend. Daarnaast is het voor ons vaak mogelijk om te helpen met de informatie die nodig is voor de vergunningaanvraag.

Mag u zonder vergunning de zonnepanelen laten plaatsen? Dan moet u nog wel aan o.a. Het volgende voldoen:

 • De zonnepanelen mogen alleen op het dak geplaatst worden. Bij een plat dak soms ook alleen direct op het dak.
 • Bij een schuin dak moeten de zonnepanelen op dezelfde hellingshoek als het dak staan en mag het paneel niet uitsteken over de rand van het dak.

Beschermd stads- of dorpsgezicht

 • Beschermd stadsgezicht: In sommige gevallen is stadsgezicht – hoe een stad eruit ziet – beschermd. Dit betekent een stad bijvoorbeeld bekend staat om bepaalde kenmerken of kwaliteiten, waarvan is besloten dat deze niet verhinderd of aangepast moeten worden. Voor zonnepanelen is vooral de zogeheten ‘ruimtelijke kwaliteit’, hoe het gebied eruit ziet, relevant.
 •  Hierbij moet in sommige gevallen rekening mee gehouden worden. Als een omgeving een beschermd stadsgezicht is, dan kan er voor dit gebied specifieke regelgeving gelden waardoor het plaatsen van zonnepanelen niet mogelijk is. U kunt hiervoor terecht bij uw gemeente, deze heeft hier het laatste woord over.
 • Beschermd dorpsgezicht: Hierbij geldt hetzelfde als bij een beschermd stadsgezicht, maar geldt dit voor een dorp.

Valt uw situatie niet onder een van de bovenstaande opties en wilt u zeker weten of u zonnepanelen mag plaatsen? Neem in dat geval contact op met uw gemeente. Zo kan het vanwege een plaatselijk bestemmingsplan toch verboden worden. In de meeste gevallen kunt u online een vergunningcheck doen. Mag het? Dan de volgende stappen om na te gaan of uw woning ook geschikt is voor zonnepanelen.

Staat van het dak

Behalve de vraag of u zonnepanelen mag plaatsen, is het natuurlijk ook belangrijk dat u wel zonnepanelen kunt plaatsen. Hierbij is het vooral belangrijk dat u nagaat of uw dak het gewicht van zonnepanelen wel kan dragen. Zeker het dak ouder is of als u weet dat er nog werk aan gedaan moet worden. Zonnepanelen wegen namelijk best wat. 

De zonnepanelen die wij verkopen zijn rond de 20 tot 22 kg per paneel. Dit is zonder micro-omvormers. Bij platte daken kan daar ook nog extra ballast bij komen en het montagesysteem, ook al is dat lichtgewicht, voegt ook nog extra gewicht toe aan het totaal.

Wat voor dak u ook heeft, het is dus belangrijk dat u weet wat de staat van uw dak is, maar ook wat de draagkracht is van het dak. Op die manier kunt u nagaan of uw dak zonnepanelen kan dragen. Als u nu al weet dat u niet over uw dak kan lopen, dan is de draagkracht te laag.

Alternatief voor grind op dak

Zolang het draaggewicht van het dak stevig genoeg is, dan is het niet nodig om het grind te vervangen met zonnepanelen. Als het grind nog los ligt en het wegschuiven ervan geen schade veroorzaakt aan de dakbedekking, dan kan het grind teruggeschoven worden na het plaatsen van het montagesysteem – als u dat wel wil, natuurlijk. Er hoeft namelijk geen grind te liggen onder zonnepanelen, gezien deze al voor extra gewicht zorgen op de dakbedekking.

Oriëntatie zonnepanelen

De oriëntatie van de zonnepanelen is van groot belang voor de opbrengst. Zo is het algemeen bekend dat de ideale hoek van zonnepanelen 35 graden is. Op deze hoek vangen de zonnepanelen optimaal zon en kunnen ze per paneel de hoogste hoeveelheid energie opwekken. 

Wat de oriëntatie van de zonnepanelen betreft: de oriëntatie kan het opwekken van energie zeker bevorderen, omdat dit bepaalt hoeveel goede zonuren de zonnepanelen vangen. Over het algemeen is de beste oriëntatie voor zonnepanelen is wanneer het dak waarop ze liggen op het zuiden gericht is, er geen bomen of andere huizen in de weg staan die voor schaduw zorgen. 

Het is trouwens belangrijk om te weten dat de ideale hellingshoek en de perfecte ligging niet een eis zijn bij het plaatsen van zonnepanelen. Soms is het simpelweg niet mogelijk om gebruik te maken van de ideale hellingshoek. Zonnepanelen kunnen er in principe beter door werken, maar er zijn meer aspecten om rekening mee te houden.

Hellingshoek zonnepanelen op schuine daken

Bij een schuin dak is de ideale hellingshoek bijvoorbeeld vaak niet mogelijk. Er zal met de hoek waarop het dak staat gewerkt moeten worden; we kunnen geen systeem op een schuin dak plaatsen dat de hoek beïnvloedt. Dat betekent wel dat we zeker kijken naar de plek waar de zon het beste op het dak valt. Dat de zonnepanelen op de hoek van het dak hangen is geen enkel probleem. Een voordeel is juist dat de zonnepanelen dicht bij elkaar geplaatst kunnen worden en het systeem waaraan de zonnepanelen hangen snel geplaatst kan worden.

Daarnaast hebben schuine daken vaak ook twee kanten, waarbij één kant richting het noorden ligt en vaak ook een kant van het dak richting het zuiden ligt.

Hellingshoek zonnepanelen op platte daken

Bij het platte dak gebruiken wij zelf het liefst een hoek van 10 tot 13 graden. Alhoewel het een stukje platter is dan de ‘ideale’ hoek, zien wij dit als de beste hoek voor zonnepanelen. Op deze hoek kunnen we namelijk meer zonnepanelen op uw dak plaatsen dan met de ‘ideale’ hoek. Dat zit zo:

 • Met een minder schuine hoek, zullen de zonnepanelen ook minder hoog staan;
 • Dit zorgt voor minder schaduw op de andere panelen;
 • Daarom kunnen de zonnepanelen dichter bij elkaar gezet worden;
 • Als gevolg kunnen wij ook meer zonnepanelen op uw dak plaatsen. 

Dat wij de mogelijkheid hebben om meer zonnepanelen op uw dak te plaatsen is fijn, want op die manier hebben we ook meer vrijheid om het juiste aantal zonnepanelen te bepalen. Zolang de zon op het dak schijnt, zal u meer hebben aan een hoeveelheid zonnepanelen die uw energieverbruik dekken dan een ideale hoek.

Schaduw

Schaduw en zonnepanelen zijn natuurlijk geen goede combinatie. Indien delen van uw dak overdag langere tijd in de schaduw liggen, dan kan het zijn dat het ongeschikt is voor zonnepanelen.

Bij schaduw op een plat dak is het belangrijk om te weten dat we zonnepanelen op een plat dak op een montagesysteem plaatsen. Dit montagesysteem verhoogt de zonnepanelen, maar zorgt er ook voor dat de zonnepanelen op een hoek gezet kunnen worden en natuurlijk naar de zon toe. Een zonnepanelen systeem met micro-omvormers of optimizers kan er in sommige gevallen – zolang de schaduw niet constant is – ervoor zorgen dat er alsnog genoeg stroom wordt opgewekt. Bijvoorbeeld als uw schoorsteen of dakkapel een schaduw laat vallen op de zonnepanelen.

Wilt u graag te weten komen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vraag dan een gratis offerte aan. Tijdens een adviesgesprek aan huis, beoordeelt een van onze experts de geschiktheid van uw dak, de potentiële opbrengst en de kosten voor het zonnepanelen systeem.

Alternatieven plaatsen voor zonnepanelen

Als het dak van de woning of gebouw niet geschikt is voor zonnepanelen, dan is het ook mogelijk om een alternatieve plek te vinden voor de zonnepanelen. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat het dakoppervlak groot genoeg is, maar ook dat de bekabeling netjes en veilig naar de omvormer kan lopen. U kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende opties:

  • Zonnepanelen op een bijgebouw: Heeft u bijvoorbeeld een tuinhuis, overkapping of buitenkeuken met een stevig dak? Dan is het misschien mogelijk om hier zonnepanelen op te plaatsen.
  • Zonnepanelen op schuur: Geeft uw schuur extra ruimte én heeft de schuur een stevig dak? Dan kan dit een goed alternatief zijn voor uw dak.
  • Zonnepanelen op de garage: Zowel op een losstaande als aangebouwde garage is het vaak mogelijk om (extra) zonnepanelen te plaatsen.
 • Zonnepanelen op de grond: Naast zonneparken kunnen zonnepanelen ook voor privé-doeleinden op de grond geplaatst worden.

 

Conclusie

Zonnepanelen kunnen niet altijd op elk dak geplaatst worden. Alhoewel het niet vaak voorkomt, kan het zeker gebeuren dat uw dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Dit kan zijn vanwege de schaduw, maar ook de staat van het dak.

We komen graag bij u langs om te kijken of uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Na een offerteaanvraag kan een van onze experts bij u aan huis langskomen voor een adviesgesprek. Op basis van dit gesprek, waarbij onze collega ook goed kijkt naar uw dak, kunnen wij pas écht goed bepalen of uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kijken we graag samen met u naar alternatieve locaties voor de zonnepanelen.