Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen is best ingewikkeld. En dat is niet gek, want wanneer u zonnepanelen aanschaft, maakt u een beslissing voor de toekomst. Wij begrijpen daarnaast dat u best wat vragen kan hebben, ook als u er al overtuigd van bent dat u zonnepanelen wilt kopen om groene energie op te wekken. 

Op deze pagina gaan we in op verschillende vragen die wij vaak krijgen rondom de aanschaf van zonnepanelen. Na het lezen hiervan kunt u met een gerust hart uw zonnepanelen kopen.

Advies op maat

Wat leveren zonnepanelen op?

Wij hebben voor u uitgerekend wat verschillende zonnepaneelsystemen u kunnen opleveren, inclusief de terugverdientijd.

 • Bij 6 panelen is de aankoopprijs bij ons gemiddeld €4800. De opbrengst van de 6 panelen zal 2520 kWh per jaar zijn. Met een prijs van €0,40 per kWh bespaart u €1008,- per jaar en duurt het zo’n 4,8 jaar om uw aankoop weer terug te verdienen. 
 • Bij 10 panelen is de aankoopprijs bij ons gemiddeld €7000. De opbrengst van de 10 panelen zal 4200 kWh per jaar zijn. Met een prijs van €0,40 per kWh bespaart u €1680,- per jaar en duurt het ongeveer 4,2 jaar om uw aankoop weer terug te verdienen. 
 • Bij 18 panelen is de aankoopprijs bij ons gemiddeld €11200. De opbrengst van de 18 panelen zal zo’n 7560 kWh per jaar zijn. Met een prijs van €0,40 per kWh bespaart u €3024 per jaar en duurt het maar 3,7 jaar om uw aankoop weer terug te verdienen.


Bovenstaande prijzen en terugverdientijd zijn een gemiddelde. Onze adviseurs kunnen de opbrengst specifiek voor uw situatie berekenen, zodat u een offerte op maat verdient. Want wat uw zonnepanelen precies opleveren hangt uiteraard ook af van hoeveel zon de zonnepanelen vangen. Hoe meer zon, hoe meer groene energie er wordt opgewekt. Is het vaker bewolkt? Dan wordt er helaas weer minder opgewekt. Wanneer u dichter bij de kust woont, zal u bijvoorbeeld minder last hebben van bewolking en profiteert u van meer opgewekte stroom.

Waar moet u op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk dat u rekening houdt met verschillende aspecten die invloed hebben op de hoeveelheid opgewekte energie.

Is uw dak geschikt?

De samenstelling van uw zonnepanelen hangt wel af van uw dak en kan daarom verschillen. Het is belangrijk om te weten dat alle daken waar zonnepanelen op kunnen worden geplaatst onder te verdelen zijn in twee types: een plat dak en een schuin dak. Er zijn verschillende soorten schuine daken waar wij zonnepanelen op kunnen plaatsen: een dak met dakpannen, golfplaten, staal en bitumen. Alhoewel een schuin rieten dak ook zeker een optie is, is dit alleen een mogelijkheid bij een nieuw rieten dak, waar de zonnepanelen nog op een deel van het dak zonder riet verwerkt kunnen worden. Bedenk ook dat de helling, richting en veel schaduw effect kan hebben op de opbrengst van zonnepanelen.

Het soort dak bepaalt ook het soort systeem. Op platte daken kunnen wij het Solarstell Connect systeem plaatsen. Het is makkelijk, snel en stevig. Om ervoor te zorgen dat het systeem stevig staat in zelfs de hardste herfststormen, raden wij aan om ook ballasttegels te laten plaatsen. Deze ballasttegels zorgen voor extra gewicht. Voor alle bovengenoemde schuine daken hebben wij een Solfix/Bluebase kliksysteem, wat voor een vlugge montage zorgt.
De uiteindelijke installatiekosten hangen af van het soort systeem dat u laat plaatsen en op welke manier. Of u de zonnepanelen op de panlatten laat bevestigen of laat plaatsen met een kliksysteem heeft ook invloed op de prijs.

Soort zonnepanelen

Wij begrijpen dat het moeilijk is om een goede keuze te maken. Daarom bieden wij slechts drie merken zonnepanelen aan waarvan we zeker weten dat de kwaliteit van de zonnepanelen het beste is. Dit zijn Sunpower, URE solar en Hyundai Solar. Heeft u vragen over andere merken op de markt? Onze adviseurs kennen de andere producten ook en kunnen al uw vragen beantwoorden en advies geven over wat het beste werkt voor uw situatie.

Hoeveel zonnepanelen en vermogen

U heeft besloten wat voor soort systeem u op uw dak wilt laten monteren. Dan is er nog de vraag hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om uw energieverbruik te dekken. Zonnepanelen hebben namelijk een maximaal wattage wat ze kunnen produceren. Hoe meer zonnepanelen u laat plaatsen, hoe hoger het vermogen. Hoeveel zonnepanelen u moet kopen om het energieverbruik van uw woon- of werksituatie aan te kunnen, leest u hieronder.

De installatie

U heeft het soort zonnepanelen, type systeem en de hoeveelheid zonnepanelen allemaal op een rijtje. Dan komt het nu aan op de installatie van de panelen. Bij Zonnemarkt zorgen wij uiteraard voor een professionele installatie. Deze wordt voorafgegaan door een technische inspectie van het dak, zodat wij zeker weten dat het zonnepanelensysteem veilig geplaatst kan worden. Ook de verbinding met de omvormer en de verbinding van de omvormer naar de meterkast regelen wij standaard bij een installatie. Onze ervaren deskundigen doen dit snel, veilig en betrouwbaar. Bent u een doe-het-zelver in hart en nieren en wilt u de zonnepanelen liever zelf plaatsen? Ook dat kan. Hou er dan rekening mee dat u dan geen installatiegarantie heeft. Over garantie gesproken…

Garantie en service

Bij zonnepanelen krijgt u te maken met verschillende type garanties.

Product- en fabrieksgarantie

Dit is de standaard garantie voor gebreken op het product. Als er iets mis is met het product heeft u recht op een vervangend product.

Prestatie Garantie

Wij en de fabrikant gaan ervan uit dat uw nieuwe zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan. Daarom krijgt u bij vrijwel al onze producten 25 jaar opwek garantie of prestatiegarantie. Dit houdt in dat de zonnepanelen na 25 jaar stroom opwekken nog steeds op minstens 80% capaciteit moeten werken.
Op deze pagina kunt u meer lezen over de verschillende soorten garanties die van toepassing zijn op zonnepanelen.

Installatiegarantie

Dit is de garantie op de volledige installatie. Bij een probleem wat is veroorzaakt door een fout in de installatie, heeft u recht op een gratis reparatie.

Hulp van een garantiefonds

Zonnemarkt is aangesloten bij de Stichting Garantie Fonds Duurzame Energie. Dit garantiefonds biedt u extra zekerheid en garanties op uw investering. Daarnaast neemt het fonds bepaalde garanties van ons en de fabrikant over. Dit heeft een aantal flinke voordelen:

 • Financiële Zekerheid: Als klant heeft u financiële extra zekerheid. De GFDE beschermt namelijk uw aanbetaling. In het geval dat er onverhoopt iets misgaat met ons bedrijf of de installatie, dan krijgt u uw aanbetaling terug.
 • Kwaliteitsborging: Bedrijven die zijn aangesloten bij het garantiefonds voldoen aan strenge kwaliteitsnormen en zorgen daardoor voor hoogwaardige zonnepaneelinstallaties. Als klant kunt u vertrouwen op de kwaliteit van onze producten.
 • Vertrouwen in duurzame energie: U kunt met een gerust hart investeren in duurzame energie, want u wordt ondersteund door GFDE. Uw bijdrage aan groene energie wordt daardoor op een betrouwbare manier gerealiseerd.
 • Aanbetalingsgarantie: GFDE biedt u een aanbetalingsgarantie. Dit betekent dat uw aanbetaling van de klant kosteloos wordt beschermd, zodat u met een gerust hart uw zonnepanelen kunt aanschaffen.
 • Geschillenoplossing: Mocht er ooit een geschil ontstaan tussen u en Zonnemarkt, dan kan GFDE helpen bij het oplossen van het probleem.

Hoeveel zonnepanelen moet ik kopen?

Hoeveel zonnepanelen u moet kopen hangt af van uw maandelijks verbruik. Uw maandelijkse verbruik bepaalt namelijk hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om uw stroomverbruik te kunnen dekken. Laten we daar even naar kijken.
 

Volgens Milieu centraal kunt u uitgaan van de volgende situatie bij 6, 8, 10 en 18 zonnepanelen:

 •  6 zonnepanelen wekt 2.100 kWh per jaar op
 •  8 panelen wekt 2800 kWh per jaar op
 • 10 zonnepanelen wekt 3.500 kWh per jaar op
 • 18 zonnepanelen wekt 6.300 kWh per jaar op


Daar willen wij nog aan toevoegen dat u bij 14 zonnepanelen kunt uitgaan van 4500 kWh en 16 zonnepanelen zullen zo’n 5500 kWh opleveren. Uiteraard heeft het aantal zonne-uren ook invloed op de hoeveelheid kWh die u kunt opwekken.

Zonnepanelen met een hoog rendement wekken meer op en zorgen daardoor ook voor een hoge opbrengst. Tijdens uw adviesgesprek met ons gaan wij daar uiteraard ook op in. Daarnaast moet u ook rekening houden met de ruimte op uw dak. Want hoeveel zonnepanelen u in de ideale situatie ook zou willen plaatsen, de ruimte op uw dak bepaalt uiteindelijk hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen. Of u een plat dak of een schuin dak heeft, heeft vervolgens ook weer invloed. Voor meer informatie over het beste rendement in uw situatie, kunt u contact met ons opnemen. U kunt natuurlijk altijd vrijblijvend een offerteaanvraag indienen.

Wat kost het om zonnepanelen te kopen?

Een belangrijke vraag in het proces van zonnepanelen kopen is ‘Wat kosten zonnepanelen nou eigenlijk?’ Heel logisch, vinden we bij Zonnemarkt. Hoeveel zonnepanelen u laat plaatsen heeft invloed op de prijs. Vandaar dat we hieronder een voorbeeld geven van wat het kost om 10 zonnepanelen te laten installeren.

 

Voorbeeld prijs zonnepanelen: Wat kosten 10 panelen inclusief installeren?

Bij het installeren van 10 zonnepanelen kunt u rekenen op een bedrag vanaf zo’n €5.400 excl. btw. Dit is een startprijs. De prijs van ons meest verkochte systeem met 10 panelen is €7.000 excl. Btw. Dit is onze gemiddelde prijs. De prijs voor een set van de 10 beste panelen is zo’n €8.800 excl. btw. 

Deze prijzen zijn inclusief omvormer en installatie. De precieze installatiekosten hangen af van het soort systeem dat u laat plaatsen én op welke manier. 

Of u de zonnepanelen op de panlatten laat bevestigen of laat plaatsen met een kliksysteem heeft ook invloed op de uiteindelijke prijs. Hetzelfde geldt voor een systeem op een plat dak, dat weer anders werkt dan bij een schuin dak. Voor een precieze prijs voor uw situatie kunt u vrijblijvend een zonnepanelen offerte aanvragen.

Wat zijn de alternatieven voor zonnepanelen kopen?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen heeft u het grote voordeel dat de zonnepanelen zich in zo’n 7 jaar kunnen terugverdienen. Dit is mede dankzij de terugleveringsvergoeding, maar met name door de kosten die u bespaart op uw energierekening.

U hoeft de zonnepanelen niet per se zelf te kopen. Wij begrijpen dat zonnepanelen best een flinke investering kunnen zijn die u niet volledig van uw eigen spaargeld kan financieren. Gelukkig heeft u een aantal mogelijkheden die alsnog voordelig en duurzaam zijn. Zo kunt u alsnog investeren in de verduurzaming van uw woning,

Zonnepanelen lening

Sommige gemeenten bieden een duurzaamheidslening aan. U kunt deze lening afsluiten voor de aanschaf van zonnepanelen. Uiteraard betaalt u rente en andere kosten over het bedrag dat u leent en zal dit de prijs van de zonnepanelen iets verhogen. Alsnog kunt u de zonnepanelen meer dan terugverdienen. Door de hogere aanschafprijs van de lening kan het echter wel langer duren dan de gemiddelde 7 jaar.

Zonnepanelen huren of leasen


Het is bij ons niet mogelijk om zonnepanelen te huren. Het huren of leasen van zonnepanelen raden wij namelijk sterk af. De besparing op uw energierekening is vaak te laag om de huur te veroorloven. U betaalt namelijk een maandelijks bedrag voor de zonnepanelen, waardoor u het terugverdienen van het huurbedrag een stuk langer duurt, tot wel bijna 3 keer langer vergeleken met kopen. Zo betaalt u over de jaren heen flink meer geld om groene energie op te wekken. 

Zonnepanelen hypotheek

Het is vaak mogelijk om de aanschaf van zonnepanelen op te nemen in uw hypotheek. Dat kan ook een lopende hypotheek zijn, die dan met een bouwdepot wordt verhoogd. Zo spreidt u de kosten van deze goede investering en koopt u ze langzaam af, net als de rest van uw huis. De aanschaf van zonnepanelen via uw hypotheek is gemiddeld zo’n 2,3 keer(!) goedkoper dan het huren van zonnepanelen.

Zonnepanelen subsidie

Vanuit de landelijke overheid is er op dit moment geen subsidieregeling om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Voor gemeentelijke subsidies kunt u terecht op verbeterjehuis.nl. Daarnaast is het goed om te weten dat u op dit moment geen belasting betaalt over de aanschaf en professionele installatie van zonnepanelen. Dat is niet zozeer een subsidie voor zonnepanelen, maar wel een fijne regeling.

Zonnepanelen aanschaffen in 2024

Plat dak, schuin dak, het maakt niet uit. Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering, ook zonder de salderingsregeling. Sterker nog, wij zijn ervan overtuigd dat het nog steeds zin heeft om zonnepanelen te kopen in 2024 en ook na 2025. Ondanks dat de salderingsregeling – waarbij eigenaren van zonnepanelen de stroom die ze over hebben kunnen terugleveren en afstrepen tegen de stroom die ze bij de energieleverancier afnemen – na 2025 wordt afgebouwd. Want de besparing die u maakt op uw energierekening kunt u nog steeds dubbel en dwars terugverdienen, dankzij een aantal andere zaken.

Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering, ook zonder de salderingsregeling. Waarom wij aanraden om zonnepanelen te kopen?

Besparing op energiekosten

U gaat hoe dan ook besparen op uw energiekosten. En flink ook. Dat maakt als u zonnepanelen koopt een slimme investering. Zonnepanelen gaan in de meeste gevallen namelijk minstens 25 jaar lang mee. In die 25 jaar zullen de zonnepanelen zichzelf terugverdienen met de kosten die u bespaart op uw maandelijkse energierekening. Veel zonnepanelen hebben daarnaast een vermogensgarantie. Deze garantie houdt in dat zonnepanelen voor 25 jaar lang minstens 80% van de oorspronkelijke opwekcapaciteit behouden. Omdat de terugverdientijd voor zonnepanelen véél korter is dan 25 jaar (eerder vijf jaar) zal u jarenlang kunnen besparen op uw energierekening.

Salderingsregeling

 

De salderingsregeling is zo’n 20 jaar geleden ingevoerd om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. In Nederland kan men namelijk niet het hele jaar genieten van de zon – en daardoor ook niet altijd energie opwekken. Omdat de zon in de wintermaanden minder schijnt, kunnen de zonnepanelen niet altijd genoeg stroom opwekken om het verbruik te dekken. We verbruiken ‘s winters immers meer stroom, omdat we meer warmte en licht nodig hebben. In de zomer wekken mensen echter vaak een overschot aan energie op.

Het idee van de salderingsregeling voor zonnepanelen is dat eigenaren van zonnepanelen de zelfgeproduceerde groene stroom uit de zomer kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze opgewekte stroom kunnen ze ‘wegstrepen’ tegen de elektriciteit die ze afnemen, wat de kosten sterk kan terugdringen. 

Na onduidelijkheid of de salderingsregeling wel zou blijven bestaan, is het wetsvoorstel in februari 2024 toch afgewezen door de Eerste Kamer. Er zal hierdoor geen terugleveringsvergoeding gelden, die zou gelden voor de elektriciteit die eigenaren van zonnepanelen niet meer zouden kunnen salderen. In plaats daarvan blijft de salderingsregeling nog steeds van kracht en kan teruggeleverde energie de komende jaren nog worden weggestreept op het verbruik van energie van de energieleverancier.

Aanschaf zonnepanelen


Bij de aanschaf van zonnepanelen betaalt u geen belasting over de zonnepanelen of installatie. Dat is nog makkelijker dan een btw terugvragen, met dezelfde voordelen. U hoeft er namelijk niets voor te doen. Daar komt nog eens bij dat zonnepanelen steeds goedkoper worden om aan te schaffen én efficiënter in stroom opwekken.

De WOZ-waarde van uw woning

Behalve dat het aanschaffen van zonnepanelen voordelig is voor uw energierekening, zorgt het kopen van zonnepanelen ook voor een beter energielabel. Bij een koopwoning zal dat helpen met uw WOZ-waarde. En dat is niet niks.

Duurzaamheid van zonnepanelen

Zonnepanelen wekken natuurlijk zonne-energie op. Deze groene stroom is een duurzame keuze vergeleken met de stroom van energieleveranciers die in veel gevallen nog van fossiele brandstoffen afkomstig zijn. Door uw duurzame investering gaan we langzaam naar een betere situatie voor de planeet. En dat is hard nodig. Op de korte termijn heeft zonnepanelen kopen ook nog andere voordelen.


Opslag duurzame stroom

Uw stroomverbruik zal niet altijd parallel lopen aan de opgewekte energie. In sommige gevallen zal het verbruik lager zijn. Als dat regelmatig gebeurt is het handig om een zonnebatterij te laten installeren. Daar kunnen de extra zonuren worden opgeslagen, zodat deze bijvoorbeeld ‘s avonds door u zelf weer kunnen worden gebruikt. Dat is voordeliger dan het teruglevering tarief wat u ontvangt voor het overschot aan opgewekte zonne-energie.

Gratis dakscan aanvragen

Ook verdienen met zonnepanelen?

 • Deskundig advies
 • Zeer scherpe prijzen
 • Hoge service & keiharde garanties

Doe de gratis dakscan