Thuisbatterij
Profiteer van een lagere energiefactuurHeeft u weleens gehoord van een thuisbatterij? Een thuisbatterij – of thuisaccu – is een batterij waarop u zonnestroom opslaat. Deze energie kan op een later moment, bijvoorbeeld wanneer de zon onder is, gebruikt worden. Een thuisbatterij voor uw zonnepanelen is een praktische toevoeging die ervoor zorgt dat u het meeste haalt uit uw opgewekte energie. In dit artikel gaan we onder andere in op wat thuisbatterijen zijn, hoe thuis accu’s werken, hoe de thuisbatterij met de omvormer schakelt en de soorten thuisbatterijen.
Wat is een thuisbatterij?
Voordat we verder uitleggen hoe een thuisbatterij werkt en wat de kosten zijn, is het natuurlijk handig om te weten wat een thuisbatterij precies is.
Een thuisbatterij – ook wel thuisaccu genoemd – is een batterij voor de opslag van uw opgewekte zonne-energie. Zo’n thuisbatterij is specifiek bedoeld voor stroomopslag bij u thuis. De zonnepanelen wekken natuurlijk alleen energie op wanneer de zon schijnt. Gaat deze onder, dan wordt er ook geen energie opgewekt. Wanneer er meer stroom opgewekt wordt dan dat er wordt gebruikt, kan deze energie worden opgeslagen.
En dat is handig, want op de momenten dat de zon niet meer schijnt, gebruiken we vaak ook meer energie. We komen thuis na een dag werken, kijken tv, lezen een boek op de bank onder een lamp en gebruiken huishoudelijke apparaten. Met de thuisaccu kunt u meer halen uit uw opgewekte stroom. U kunt er immers meer van gebruiken dan zonder een thuisbatterij.
Hoe werkt een thuisbatterij?
Zoals we hierboven al schreven, slaat een zonnebatterij de overtollige energie van overdag op. Deze stroom kan vervolgens op een ander moment, wanneer er geen energie wordt opgewekt door uw zonnepanelen, gebruikt worden. Maar hoe werkt zo’n thuisbatterij precies? En hoelang blijft stroom in een thuisbatterij?
Een thuisbatterij in de praktijk
Hoe een thuisbatterij precies werkt, heeft te maken met het traject dat de stroom doorloopt. Hieronder vindt u de werking van een thuisbatterij op een versimpelde manier.
- Wanneer uw zonnepanelen stroom opwekken, wordt deze elektriciteit in de vorm van gelijkstroom doorgevoerd naar de geïntegreerde omvormer.
- De omvormer zet deze stroom om in wisselstroom, die gebruikt kan worden door uw apparaten. De omvormer stuurt ook gelijk de rest van het systeem aan, waaronder ook de thuisbatterij.
- Eventuele overtollige stroom die op dat moment niet gebruikt wordt, kan doorgestuurd worden naar de thuisbatterij. Apparaten hebben hierbij nog wel ‘voorrang’ op de thuisbatterij.
- Wanneer de zonnepanelen geen stroom meer opwekken, maar er wel stroom nodig is, dan geeft de omvormer voorrang aan stroom op de thuisbatterij, voordat de stroom van uw leverancier gebruikt wordt.
Hoelang blijft stroom in een thuisbatterij?
Hoe lang de stroom op de thuisbatterij blijft opgeslagen verschilt per batterij. Dit heeft voornamelijk te maken met de capaciteit van de thuisaccu, de hoeveelheid kWh aan energie die kan worden opgeslagen op de batterij. Afhankelijk van uw verbruik en de capaciteit van de batterij kan de stroom een paar uur tot een paar dagen opgeslagen blijven, totdat deze weer leeg is en weer kan worden opgeladen.
Hoe groot is een thuisbatterij?
Naast verschillende soorten, zijn er bij thuisaccu’s ook verschillende maten. Hoe groot de thuisbatterij is, is meestal gerelateerd aan hoeveel kWh er op de thuisbatterij opgeslagen kan worden. En dat bepaalt natuurlijk hoeveel extra stroom u kunt gebruiken. Bij een thuisaccu met een hoger aantal kWh dat kan worden opgeslagen, bijvoorbeeld 8 tot 10 kWh, kan het formaat oplopen tot één vierkante meter. Kleinere thuisbatterijen, van bijvoorbeeld 3 kWh, zal een formaat hebben van ergens tussen de 40 cm bij 80 cm.
Thuisbatterij omvormer
AC-gekoppelde batterij
- Een AC-gekoppelde batterij kan soms nog achteraf aan uw zonnepanelen systeem worden toegevoegd.
- Bij deze thuisbatterij wordt de gelijkspanning van uw zonnepanelen door de omvormer eerst in wisselstroom omgezet.
- Wisselstroom is de stroom die uw apparaten gebruiken en is ‘klaar gemaakt’ om gebruikt te worden.
- Voor de accu wordt de energie echter weer als DC-stroom opgeslagen.
- Voordat deze gebruikt kan worden, wordt deze nog een keer omgezet, wat voor een klein maar minimaal verlies zorgt.
DC-gekoppelde batterij
- Een DC-gekoppelde batterij wordt in combinatie met een hybride omvormer gebruikt. Dit systeem werkt net weer wat anders.
- Het verschil tussen de twee, is dat bij een DC-gekoppeld systeem de stroom van de zonnepanelen op de thuisbatterij worden opgeslagen, zonder dat deze wordt omgezet.
- Het zorgt voor een kortere ‘route’ van de stroom en daardoor ook voor minder verlies.
- Indien u nog geen hybride omvormer heeft, dan zal u gebruik moeten maken van de AC-gekoppelde batterij.
Hybride omvormer: nodig of niet?
Indien u al een volledig zonnepanelen pakket heeft laten installeren, inclusief omvormer, dan is het niet direct nodig om een hybride omvormer te laten installeren. Ook wanneer u een systeem met micro-omvormers hebt. Thuisaccu’s kunnen namelijk ook in combinatie met micro-omvormers gebruikt worden. Daardoor kan een thuisbatterij van Enphase een goede toevoeging zijn aan uw systeem met de omvormers van Enphase.
Als u nog geen zonnepanelen heeft, maar wel graag direct een thuisaccu wilt laten plaatsen, dan is het zeker aan te raden om gelijk een hybride omvormer te laten installeren.
Capaciteit en vermogen van een thuisbatterij
Er zijn twee belangrijke aspecten van een thuisbatterij die niet vergeten mogen worden:
1. het vermogen van de thuisbatterij
2. de capaciteit van een batterij
Vermogen thuisbatterij
Het vermogen van de thuisbatterij wordt aangegeven in kilowatt (kWh). Het maximaal vermogen van een thuisbatterij bepaalt hoe snel de batterij kan worden opgeladen en ook hoe snel de batterij de stroom kan leveren, of ontladen. Vermogen heeft niets te maken met de hoeveelheid stroom, enkel hoe snel de batterij kan opladen en ontladen, wat van te pas komt wanneer u veel apparaten tegelijk gebruikt, of apparaten die veel energie nodig hebben.
Capaciteit thuisbatterij
De capaciteit van de thuisaccu is de hoeveelheid kilowattuur (kWh) die op de accu opgeslagen kan worden. In andere woorden, hoeveel energie er opgeslagen kan worden op de batterij. De capaciteit geeft daarmee de grootte van de batterij aan. Hoe hoger de capaciteit, hoe hoger de opgewekte zonnestroom bij u thuis kan zijn.
Een batterij met een hogere capaciteit kan dus meer stroom opslaan, terwijl een thuisaccu met een hoog vermogen uw opgeslagen energie snel aan u kan terugleveren.
Voordelen van een thuisbatterij
Een thuisbatterij voor uw zonnepanelen heeft meerdere voordelen, waarbij het opslaan van uw eigen zonne-energie centraal staat.
Groene energie, ook wanneer de zon onder is
Het grootste voordeel van de thuisaccu is natuurlijk dat u overtollige groene energie van uw zonnepanelen kunt opslaan voor een later moment. Zoals ‘s avonds, wanneer de zon weer onder is.
Verlaagde energiekosten
Doordat u uw eigen zonne-energie kunt gebruiken op een moment waarbij u anders afhankelijk was van energieleveranciers. Doordat u eerst de stroom van uw zonnebatterij gebruikt voordat de omvormer overschakelt naar stroom van uw leverancier, kunt u besparen op uw energiekosten.
Meer halen uit uw zonnepanelen
Met een thuisbatterij die overtollig opgewekte energie van uw zonnepanelen opslaat, kunt u meer groene energie gebruiken én besparen op uw energiekosten. Zo haalt u meer uit uw zonnepanelen. Ook wanneer de zon al onder is.
Soorten thuisbatterijen
Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen. De soorten die u het vaakst zal tegenkomen zijn:
- Lithium-ion thuisbatterij: Lithium-ion batterijen zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Die populariteit is te danken aan de energiedichtheid, waardoor er meer energie kan worden opgeslagen op een kleinere batterij. Lithium-ion batterijen worden veel voor smartphones en elektrische auto’s gebruikt. Lithium-ion batterijen hebben daarnaast het voordeel dat ze een lange levensduur hebben, wat natuurlijk goed is voor de duurzaamheid ervan, maar ook voor uw portemonnee.
- Zoutwater thuisbatterij: Zoutwater batterijen zijn een nieuwe ontwikkeling. Anders dan andere manieren van energieopslag, bevatten zoutwater batterijen géén giftige stoffen. Het is daardoor een milieuvriendelijke keuze, wat natuurlijk mooi past bij zonnepanelen. Het maakt zoutwater batterijen een logische keuze voor de toekomst.
- Loodzuur thuisbatterij: Loodzuur batterijen zijn oudere type batterijen. Dit type batterij is al tientallen jaren in verschillende vormen verkrijgbaar. Tegenwoordig worden ze minder vaak gebruikt, simpelweg omdat er effectievere en efficiëntere batterijen op de markt zijn gekomen. Loodzuur batterijen gaan daarnaast minder lang mee, wat met het oog op duurzaamheid natuurlijk een groot nadeel is. Omdat ze daarom vaker vervangen zouden moeten worden, zijn ze niet kostenefficiënt.
Installatie en onderhoud
Nadat u de juiste thuisbatterij heeft uitgekozen, die past bij uw verbruik, is het tijd om goed te kijken waar en hoe u de thuisbatterij wilt laten installeren. Een thuisbatterij installeren en aansluiten gebeurt altijd door een vakman/-vrouw. Waar u de thuisbatterij laat plaatsen kunt u uiteraard altijd bespreken, maar weet wel dat u rekening moet houden met de volgende aspecten.
- Locatie: laat de thuisbatterij plaatsen op een plek waar u voldoende ruimte heeft. Thuisbatterijen kunnen nog aardig wat ruimte innemen.
- Temperatuur: Niet alle thuisbatterijen kunnen goed tegen kou. Naast dat de thuisbatterij moet worden aangesloten op een plek waar genoeg ruimte is, moet deze ruimte dus ook niet te koud zijn.
- Toegankelijkheid: Het is belangrijk dat de thuisbatterij vrij toegankelijk is en niet wordt versperd door spullen. Mocht er onderhoud nodig zijn, dan moet de installateur wel bij de thuisaccu kunnen.
Het onderhouden van een thuisbatterij
Over het algemeen hoeft u na het aansluiten van de thuisbatterij niet vaak de thuisbatterij te onderhouden, met uitzondering van periodiek onderhoud. Met name lithium-ion batterijen hebben weinig onderhoud nodig.
Kosten en terugverdientijd
Het mooie aan stroom opwekken met zonnepanelen, is dat u de kosten kunt terugverdienen met het geld dat u bespaart op uw energierekening. Dit geldt ook voor de thuisaccu: de energie die op de batterij wordt opgeslagen kunt u later gebruiken, wat betekent dat u minder energie hoeft af te nemen. Maar hoe zit het met de terugverdientijd? Deze hangt af van een aantal aspecten:
- Kosten thuisbatterij: De kosten van de thuisaccu voor uw zonnepanelen verschilt natuurlijk per merk, maar wordt vooral sterk beïnvloed door de capaciteit in kWh. Wanneer uw omvormer moet vervangen door een model dat wel compatibel is met een thuisbatterij, is dit een belangrijke kostenpost om mee te nemen in de prijs. Het verhoogt de kosten die u wilt terugverdienen.
- Uw energieverbruik: Wanneer uw energieverbruik hoger is wanneer uw zonnepanelen geen energie meer opwekken, dan kan een thuisbatterij zeker van te pas komen. Met name wanneer u weet dat u regelmatig overdag meer stroom opwekt dan gebruikelijk.
- Uw energiekosten: Indien u een variabel contract, of een duurder energiecontract, kunnen de stroomkosten van uw energieleverancier oplopen wanneer u niet gebruik kunt maken van uw eigen zonne-energie. Als een zonnebatterij deze kosten flink lager kan maken, dan kan dit vervolgens de terugverdientijd sterk verlagen. Hoe hoger de kosten, hoe meer u bespaart.
- De terugleveringvergoedingen: heeft u een energieleverancier met een hoge terugleveringvergoeding? Ook dat stelpt de terugverdienkosten. Weet wel dat dit tarief meestal niet vaststaat, zeker niet voor 10 jaar.
Wanneer is een thuisbatterij rendabel?
De terugverdientijd wisselt per huishouden. Voor sommige mensen is dit 6 jaar, voor anderen 10 en weer anderen doen er 14 jaar om de kosten terug te verdienen. Of een thuisbatterij wel of niet rendabel is voor u, hangt af van de bovenstaande kosten, waarbij u met name de initiële kosten moet vergelijken met de energiekosten waarop u bespaart. Hoe korter de terugverdientijd, hoe rendabeler de thuisbatterij.
Veiligheid en regelgeving voor een thuisbatterij
U kunt met een gerust hart gebruik maken van uw thuisbatterij: thuisbatterijen zijn namelijk veilig. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de thuisbatterij wordt geïnstalleerd door een ervaren installateur, zodat de veiligheidsvoorschriften goed worden gevolgd en de batterij op de juiste plek wordt geïnstalleerd. Daarnaast hoort periodiek onderhoud zeker bij een thuisaccu. Wat betreft regelgeving, moet u natuurlijk de thuisbatterij aanmelden bij uw netbeheerder voordat u deze gebruikt. De thuisbatterij hoeft niet gekeurd te worden.
Subsidie op thuisbatterij
In Nederland zijn er helaas nog geen subsidieregelingen of andere financiële maatregelen voor thuisbatterijen, ook niet voor de installatie van de thuisbatterij. Of er in de toekomst een subsidie voor accu’s voor zonnepanelen komt, is nog onduidelijk.