Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen

Growatt batterij

Thuis zonne-energie opslaan

Heeft u een Growatt systeem en zoekt u manieren om meer te halen uit uw zonnepanelen? Dan hoeft u niet ver te zoeken. Met een Growatt thuisbatterij kunt u de opgewekte zonne-energie die u niet gebruikt, opslaan voor een moment dat uw zonnepanelen geen stroom opwekken. Met een Growatt accu kunt u langer genieten van zonne-energie – ook wanneer de zon al onder is.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij – ook wel een thuisaccu genoemd – is een batterij voor de opslag van zonne-energie. Overtollige opgewekte energie van uw zonnepanelen kan op die manier voor uw eigen gebruik worden opgeslagen. Het grote voordeel is dat u deze stroom vervolgens kunt gebruiken op een moment dat uw zonnepanelen geen of te weinig stroom opwekken. De energie die uw zonnepanelen opwekken is immers afhankelijk van de hoeveelheid zon die schijnt. Een thuisaccu stelt dit uit en zorgt ervoor dat u deze opgewekte energie kunt gebruiken wanneer de zon onder is. De stroom wordt overdag opgeslagen wanneer u meer opwekt dan u gebruikt.

De thuisaccu is dus een duurzame toevoeging voor uw zonnepanelensysteem. Doordat stroomopslag thuis mogelijk is, kan u nóg meer uit uw zonnepanelen halen.

Growatt, het merk

Wat voor merk is Growatt eigenlijk? Goeie vraag. Growatt is een bekend merk in de wereld van zonnepanelen en richt zich op ‘slimme energie voor een groene toekomst’, ook voor de Nederlandse markt. Growatt produceert verschillende soorten producten die gebruikt kunnen worden rondom het opwekken en monitoren van zonne-energie. Misschien heeft u zelf wel een Growatt omvormer – of het merk al tussen onze producten zien staan.

 

Growatt thuisbatterij

Daarnaast heeft Growatt ook een oplossing voor de opslag van energie: de Growatt thuisbatterij. Deze lichten we specifiek toe op deze pagina. Zoals we hierboven al noemde, kunt u met zo’n batterij thuis stroom opslaan. Growatt heeft meerdere batterijsystemen op de markt gebracht, zoals ARK, maar ook de APX, waarbij op basis van thuisbatterijen van 5 kWh verschillende samenstellingen gemaakt kunnen worden met de gewenste capaciteit. De accu’s van Growatt hebben daarnaast een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn een betrouwbare en efficiënte manier om zonne-energie op te slaan.

Met een Growatt batterij kunnen huishoudens optimaal gebruikmaken van hun eigen opgewekte groene energie.

Soorten Growatt accu’s

Growatt heeft verschillende soorten batterijsystemen op de markt gebracht, waarbij de APX-serie en de ARK-serie de belangrijkste van zijn. Met modulaire modellen zorgt Growatt voor flexibiliteit en schaalbaarheid. Het voordeel van de Growatt systemen is dat deze per batterijmodule zijn opgebouwd, zodat er op een optimale manier stroom wordt opgeslagen. De thuisbatterij van Growatt is veilig en betrouwbaar en heeft een lange levensduur. Hieronder lichten we de twee batterijsystemen uit:

Growatt APX

 • Growatt APX 5.0p: De Growatt APX 5.0P-B1 is een veelzijdige batterijmodule met 5 kWh bruikbare capaciteit. Het is een kobaltvrije batterij met ingebouwde modulaire energieoptimalisatie. De batterijen bevatten geïntegreerde kabels, waardoor u minder kabels nodig heeft voor de thuisbatterijen van Growatt. De batterij zelf weegt 55 kg.
 • Growatt APX 15.0p: De Growatt APX 15.0p bestaat uit drie APX 5.0P-B1 batterij modules. Met ‘Battery soft-switching parallel’ schakeling kunnen eventueel oude en nieuwe batterij modules gekoppeld worden. Dit modulaire systeem zorgt voor een langer gebruik van de batterijmodule als geheel.
 • Growatt APX 20.0p: De Growatt APX 15.0p bestaat uit vier APX 5.0P-B1 batterij modules. Met ‘Battery soft-switching parallel’ schakeling kunnen eventueel oude en nieuwe batterij modules gekoppeld worden. Dit modulaire systeem zorgt voor een langer gebruik van de module als geheel.

 

Growatt ARK

 • De Growatt ARK 2.5H-A1 is een batterijmodule met een hoogwaardige lithium batterij van 2,506 kWh. Deze module kan minimaal 2 keer en maximaal 10 keer gecombineerd worden voor 25,6 kWh.
 • De batterijen zijn ontworpen met een lange levensduur en kunnen vele malen worden opgeladen, zonder dat de werking ook maar iets vermindert. 
 • Het systeem rondom de ARK-batterij houdt voortdurend de energiestromen in de gaten. Het laadt de batterij op en ontlaadt op basis van de energiebehoeften van het huishouden. Hierdoor kan de batterij de opgeslagen energie op het juiste moment vrijgeven en zorgen voor een efficiënt gebruik ervan. 
 • De batterij kan gecombineerd worden met het ARK-2,5H-A1 voetstuk om de zware batterijen op de juiste en veilige manier te plaatsen. 
 • Met het ARK H Batterij Management Systeem (BMS) kunnen verschillende modules gekoppeld worden en kan de batterij zelf gemonitord worden. 
 • De ARK-serie is compatibel met Growatt MIN en MOD -XH omvormers.

Voordelen Growatt accu

Growatt thuisbatterijen heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • U kunt meer uit uw zonnepanelen halen. Met een Growatt batterij kunt u op de momenten dat u meer energie opwekt dan zonne-energie opslaan. 
 • Een Growatt batterij heeft een lange levensduur en 10 jaar garantie. Mocht er binnen deze 10 jaar iets mis blijken te zijn met de batterij, dan bent u verzekerd van een vervangend product.
 • De batterijen van Growatt hebben weinig tot vrijwel geen onderhoud nodig, wat u veel gedoe en last scheelt.
 • Een goede oplaad- en ontlaad efficiëntie, wat belangrijk is bij langdurig gebruik.
 • De Growatt accu is veilig. Zo kunt u jarenlang met een gerust hart uw zonne-energie opslaan op een thuisbatterij van Growatt.
 • Relatief licht van gewicht: thuisbatterijen kunnen best een flink gewicht hebben. De batterijen van Growatt wegen per stuk zo’n 55 kg.

Wat zijn de kosten van een Growatt accu?

De precieze prijs van Growatt batterijen hangt af van het type, maar ook de capaciteit. Hieronder leggen we uit waar het systeem uit bestaat:

 • Voor de ARK-batterij heeft u minstens één Growatt ARK 2.5H-A1 Batterij Module van 5 kWh nodig. Dit is natuurlijk de basis van de module, maar u heeft nog een paar andere onderdelen nodig.
 • Het ARK 2.5H-A1 voetstuk;
 • De ARK kabelset;
 • Het ARK management system;

Growatt APX-batterijsysteem

Als we kijken naar het APX-batterijsysteem van Growatt, dan bestaat dit uit de volgende onderdelen:

 • Eén of meer Growatt APX 5.0p batterijen. Bij 10 kWh heeft u twee batterijen nodig, voor 15 kWh drie stuks.
 • Growatt APX 98034-P2 BMS, het management systeem van de batterijen en het ‘hart’ van het APX-batterijsysteem.
 • Een Growatt Smart meter van 1-fase of 3-fase kan nog worden toegevoegd voor het meten van de productie van uw zonnepanelen en uw verbruik..
 • Bij een systeem van meer dan 4 batterijen kunt u een Growatt APX Battery Base laten plaatsen.

 

Growatt accu installeren

Net als andere thuisbatterijen kan het aansluiten van uw Growatt batterij het best gedaan worden door een professionele installateur. Het is belangrijk dat de Growatt batterij geplaatst wordt op de juiste plek. Wat de juiste plek precies is, hangt af van de ruimte die u heeft, de temperatuur in de ruimte en de toegankelijkheid. Voordat u de Growatt batterij laat installeren, kunt u alvast het volgende nagaan.

Er moet ook genoeg ruimte om de batterij heen zijn. Of er tijdens het aansluiten van de Growatt batterij zelf voldoende ruimte is, zodat de installateur zijn of haar werk goed kan doen. Ook bij eventueel onderhoud of controles is deze ruimte belangrijk. Het is daarnaast belangrijk dat de batterij niet wordt blootgesteld aan extreme warmte of kou. Dit kan uw opties al best wat verminderen.