Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen
Kennis > Omvormers > Enphase

Enphase omvormers

's Werelds meest geavanceerde micro-omvormer

In de wereld van zonnepanelen heeft Enphase in 2008 een belangrijke innovatie op de markt gebracht: micro-omvormers. Deze micro-omvormers worden per zonnepaneel geplaatst, aan het zonnepaneel zelf. De micro-omvormers hebben een aantal voordelen die we op deze pagina bespreken. Micro-omvormers kunnen namelijk 100% onafhankelijk van elkaar stroom opwekken. Dat betekent dat productie van stroom gewoon doorgaat, ook wanneer er schaduw valt over een deel van het zonnepanelensysteem, of wanneer één van de micro-omvormers uitvalt. 

De micro-omvormer zorgt ervoor dat de zonnepanelen parallel geschakeld zijn (naast elkaar), in plaats van in serie (samen) zoals bij een systeem met een centrale omvormer. Bij zo’n serie geschakeld systeem beïnvloedt ieder de productie van de andere panelen. Dat is niet zo’n probleem wanneer de zonnepanelen allemaal in volle zon kunnen staan, maar bij schaduw die dagelijks terugkomt, is dat wél een probleem. Micro-omvormers kunnen er daarom voor zorgen dat het maximale rendement van de zonne-energie wordt behaald.

 

Op deze pagina leggen we meer uit over de verschillende voordelen, de werking en de kosten van het systeem van Enphase.

Wat zijn de voordelen van werken met Enphase?

Enphase micro omvormers zijn lichtgewicht omvormers die zorgen voor een maximale opbrengst per zonnepaneel, ook bij schaduw. Over de jaren heen hebben wij kunnen zien dat het Enphase systeem erg goed is. Van de aangesloten bekabeling tot natuurlijk de omvormers zelf: Enphase levert goede apparatuur die ook in geval van schaduw voor een goed rendement zorgt.

Is Enphase betrouwbaar?

Bij Zonnemarkt willen we de beste zonnepanelen aan u leveren, dus ook de omvormers moeten het beste van het beste zijn. Het Enphase systeem is het meest betrouwbare systeem op de markt. Zo zijn de Enphase omvormers ontworpen om tegen alle weersomstandigheden te kunnen. Omdat micro-omvormers direct onder de zonnepanelen worden aangesloten is dit natuurlijk niet alleen belangrijk, maar ook een eis. Daar komt nog eens bij dat de uitval ratio van Enphase zeer laag is.

De Enphase omvormers zijn daarnaast supermakkelijk, maar ook veilig aan te sluiten. Anders dan bij een systeem met een centrale omvormer, bevatten de micro-omvormers van Enphase namelijk nooit hoge spanning voor gelijkstroom. Eenmaal aangesloten kunt u veilig zonne-energie opwekken, met een maximale opbrengst die niet geëvenaard wordt door een ander systeem.

Download de informatie brochure

Modulair Enphase systeem

Het mooie van werken met Enphase is dat er een modulair systeem kan worden opgezet, dat bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Enphase micro-omvormers, die de opgewekte stroom van de zonnepanelen omzetten in bruikbare stroom voor uw elektriciteitsnet en apparaten;
 • Enphase envoys, een communicatie gateway dat het systeem bestuurt, maar ook de prestaties van het systeem bijhoudt en zowel met u (via een internet verbinding) als de micro-omvormers communiceert;
 • Enphase Enlighten, het monitoring platform dat alle verzamelde data op een hapklare manier aan u laat zien;
 • Een zonne batterij, waarop de opgewekte zonne-energie bij overproductie kan worden opgeslagen;
 • Enphase EV Charging, voor het opladen van elektrische auto’s.

 

Met het modulaire systeem van Enphase hoeft u geen grote centrale omvormer in huis te laten plaatsen. Het heeft daarnaast een laag uitval ratio (1 op de 10.000) en heeft 75% minder componenten nodig in vergelijking met systemen met string omvormers, met of zonder optimizers. Vanwege het modulaire aspect is een systeem van Enphase flexibel en toekomstbestendig. Er kunnen gemakkelijk aanpassingen aan het systeem gedaan worden, om bijvoorbeeld het systeem uit te breiden, wat het een toekomstbestendige investering maakt die makkelijk terugverdient.

Hoe werkt het systeem van Enphase?

Om het systeem van Enphase duidelijk uit te leggen, is het goed om te weten hoe een standaard zonnepanelen systeem werkt.

Meestal worden zonnepanelen in serie geïnstalleerd: de hele groep zonnepanelen wekt samen stroom op en zijn aangesloten aan één omvormer. Het is een beetje als water dat door een leiding loopt: de opgewekte stroom loopt langs alle zonnepanelen voordat het wordt doorgevoerd naar de centrale omvormer. Het is simpel en het werkt in de meeste gevallen ook gewoon goed. Tenminste, als alle zonnepanelen evenveel zon vangen. Want bij een serie geschakeld systeem, hoeft maar één paneel in de schaduw te staan om ervoor te zorgen dat alle zonnepanelen minder stroom opwekken. Dat is ook gelijk het grootste nadeel van het systeem.

Het systeem van Enphase is een zogenaamd ‘parallel geschakeld systeem’, wat betekent dat de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar stroom opwekken. Dit is te danken aan de micro-omvormers, die per zonnepaneel worden aangesloten. Als één paneel in de schaduw valt, heeft dat geen effect op de andere panelen. Elk paneel heeft immers een eigen omvormer en kan daarom gewoon stroom blijven produceren. Dat zorgt voor een maximale opbrengst, zeker wanneer er dagelijks een schaduw valt door bijvoorbeeld een dakkapel of schoorsteen. 

 

Voordelen van het Enphase systeem

 Wanneer er één omvormer uitvalt in een systeem met de micro-omvormers van Enphase, dan kunnen de andere micro-omvormers verder gaan met energie opwekken. Zou de omvormer in een serie-systeem uitvallen, dan wekt geen enkel zonnepaneel meer stroom op.

 • Omdat de omvormers volledig onafhankelijk van elkaar stroom opwekken, zijn er ook lagere vervangingskosten: micro-omvormers zijn per stuk goedkoper dan de centrale omvormer.
 • Daar komt nog eens bij dat de micro-omvormers een langere levensduur hebben en goede garantie, wat Enphase een geweldige langetermijninvestering maakt.
 • Over de lange termijn gesproken, Enphase is ook het meest flexibele systeem in de branche. De micro-omvormers gaan dus niet alleen lang mee, maar zijn ook nog eens enorm toekomstbestendig.
 • Daar komt nog eens bij dat de micro-omvormers van Enphase het meest brandveilig zijn in de branche. 

Het is dus geen wonder dat Enphase zo’n populair merk is. Omdat het systeem van Enphase zo lang meegaat is het de investering meer dan waard. Op de lange termijn kunt u namelijk flinke bedragen besparen, omdat er minder grote vervanging of onderhoud nodig zal zijn.

Geluid van de Enphase omvormer

Omvormers voor serie geschakelde systemen, maken geluid en hangen meestal op zolder of in de garage. Is geluid een probleem voor u? Dan raden wij aan om een Enphase omvormer te laten installeren. De omvormers van Enphase maken vrijwel geen geluid. Als u lichtgevoelig bent voor geluid tot aan licht gezoem, dan is een omvormer van Enphase perfect voor u.

Wat is het verschil tussen Enphase IQ7 en IQ8?

Enphase heeft verschillende omvormers op de markt. De IQ7 en IQ8 zijn op dit moment het populairst. Er zit een klein verschil in de twee omvormers.

Zowel de IQ7 als IQ8 van Enphase zijn micro-omvormer die de opgewekte zonne-energie omzet in bruikbare stroom. De IQ8 biedt verbeterde prestaties en mogelijkheden tegenover de IQ7 en biedt beperkte onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Zo kan de stroomvoorziening doorgaan wanneer er een stroomstoring plaatsvindt. Echter is dit in Nederland weinig nodig. 

Verder zijn het beide micro-omvormers die ervoor zorgen dat de panelen individueel van elkaar stroom op kunnen wekken, ook bij schaduw. Beide omvormers zijn beschikbaar met verschillende specificaties, voor systemen met meer en minder vermogen.

Wat kost een omvormer van Enphase?

Wat de omvormers van Enphase u uiteindelijk zullen kosten, hangt sterk af van het precieze systeem dat u laat installeren. Omdat er meerdere micro-omvormers geplaatst moeten worden, kan de offerte iets hoger uitvallen dan bij een offerte met één centrale omvormer. Als de micro-omvormers voor een groot verschil in energieopbrengst zorgen, bijvoorbeeld omdat er dagelijks schaduw op de zonnepanelen valt, verdienen ze zich echter snel weer terug.

Het is daarbij belangrijk om te weten dat, alhoewel een systeem met micro-omvormers op het eerste gezicht duurder kan uitvallen, het kwalitatief ook een stuk beter is. De kwaliteit van de omvormer kan de prijs van het volledige systeem duurder uit laten vallen. En een verschil van zo’n €1500, dat klinkt natuurlijk als best een flink bedrag. Het is daarom belangrijk om de effectiviteit van de omvormers mee te nemen in het prijsverschil. Hieronder gaan we kort in op drie veelvoorkomende zonnepanelen systemen waarvoor u een offerte kunt ontvangen. We leggen u precies uit waar het verschil precies in zit.

 

De drie offertes

 1. Een offerte voor een serie-geschakeld zonnepanelensysteem, inclusief 12 panelen, montage materiaal en een serie-omvormer zal zo’n €7000 kosten. Hierbij zou u een goedkope omvormer krijgen, zonder extra’s die het opwekken van energie bevorderen.
 2. Een offerte voor een serie-geschakeld systeem met 12 zonnepanelen, een goede omvormer van SolarEdge en power optimizers, die ervoor zorgen dat een serie-geschakeld systeem ook bij schaduw effectief stroom opwekt. Dit systeem zou zo’n €7000 kosten, maar zorgt al voor een effectievere opbrengst.
 3. Een zonnepanelensysteem van 12 zonnepanelen met de micro-omvormers van Enphase, inclusief de juiste kabels en andere materialen, kan oplopen tot zo’n €7500. Dit is het meest effectieve systeem van de drie, waarbij er niet alleen optimaal stroom wordt opgewekt, maar er ook gebruik wordt gemaakt van goede materialen. Daarnaast zijn de micro-omvormers goedkoper om te vervangen dan één centrale omvormer, wat op de lange termijn flink kan schelen.

We snappen dat het systeem van Enphase hierdoor duurder lijkt, maar het is niet hetzelfde systeem. Deze systemen bestaan uit andere materialen met als gevolg een iets hogere prijs, maar ook een effectiever systeem dat meer stroom opwekt.

Wat levert een Enphase micro-omvormer op?

Wanneer we de Enphase micro-omvormer vergelijken met een serie-omvormer van bijvoorbeeld SolarEdge, dan zien we dat de Enphase micro-omvormers voor een hogere opbrengst van 25 a 30%. Zorgen. Daarnaast zijn de kosten op de lange termijn lager, omdat het vervangen of eventueel repareren van de centrale omvormer niet nodig is. Met de micro-omvormers kunnen problemen gerichter worden opgelost.

Een offerte op maat

Welke omvormer van Enphase precies geschikt is voor uw situatie, kunnen we zowel telefonisch als persoonlijk met u bespreken tijdens een adviesgesprek. Want de juiste omvormer is extreem belangrijk voor een goede werking van het systeem. Daarom komen we het liefst bij u op locatie langs. Op die manier kunnen we namelijk het beste nagaan wat voor soort zonnepanelen systeem er nodig is, maar ook of de Enphase omvormers in uw geval zorgen voor de maximale opbrengst. Tijdens het bezoek kijken we bijvoorbeeld ook of uw meterkast geschikt is om zonder extra werkzaamheden de omvormer(s) aan te sluiten. De offerte stellen we op aan de hand van uw energieverbruik en eventuele materiaal voorkeuren. De prijs is inclusief omvormer(s), van Enphase of een van onze andere A-merken.