Hoe werken zonnepanelen?
Van zonlicht naar energieDe opkomst van zonnepanelen heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we energie opwekken en gebruiken. Het gebruik van zonne-energie biedt tal van voordelen, zoals het besparen op energiekosten en het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Maar hoe werken zonnepanelen precies? Wij leggen u graag de werking van zonnepanelen uit in vier stappen. Ook beantwoorden wij op deze pagina veelgestelde vragen, zoals waar de opgewekte stroom blijft, of u stroom van zonnepanelen direct kunt gebruiken en wat de voordelen en nadelen van zonnepanelen zijn.
Werking zonnepanelen in vier stappen
Zonnepanelen zijn complexe stukken techniek. Toch hoeven wij het niet ingewikkelder te maken dan het is. Wij leggen u de werking van zonnepanelen graag uit in vier stappen. Deze stappen zijn op alle zonnepanelen van toepassing.
Stap 1: Opvangen van zonne-energie
Het hele proces begint met de energie van de zon. Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen, ook wel zonnecellen genoemd, die het zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. Deze cellen zijn meestal gemaakt van silicium. De cellen bevatten lagen met positieve en negatieve lading en kunnen zo lichtdeeltjes uit de zonnestralen absorberen.
Stap 2: Omzetten in elektriciteit
Zodra de zonnecellen het zonlicht hebben geabsorbeerd, gaan de elektronen in de silicium lagen bewegen waardoor er stroom ontstaat. Deze spanning is in de vorm van gelijkstroom (DC). Dit is echter niet het type stroom dat de meeste huishoudelijke apparaten kunnen gebruiken, aangezien deze werken op wisselstroom (AC). Daarom is het noodzakelijk dat de stroom na deze stap wordt omgevormd. Dat is dan ook wat hierna gebeurt.
Stap 3: Omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom
Om de opgewekte zonne-energie bruikbaar te maken voor huishoudelijke apparaten, wordt een omvormer gebruikt. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom, die compatibel is met het elektriciteitsnet en de apparaten in uw huis.
Stap 4: Levering aan het elektriciteitsnet en gebruik in huis
De omgezette wisselstroom wordt nu via het elektriciteitsnet geleverd en is beschikbaar voor gebruik in uw huis. U kunt deze stroom gebruiken om uw verlichting aan te drijven, apparaten van stroom te voorzien en zelfs eventueel overschot terug te leveren aan het net, afhankelijk van de regelgeving in uw regio.
Waar blijft de stroom opgewekt door zonnepanelen?
De stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen wordt direct geleverd aan het elektriciteitsnet van uw huis. Het kan onmiddellijk worden gebruikt om uw elektrische apparaten van stroom te voorzien. Als er op dat moment meer stroom wordt geproduceerd dan u verbruikt, wordt het overschot teruggevoerd naar het net.
Kunt u stroom van zonnepanelen direct gebruiken?
Ja, u kunt stroom van zonnepanelen direct gebruiken in uw huis. Zodra de zonnepanelen zonlicht opvangen en elektriciteit genereren, wordt deze elektriciteit via de omvormer omgezet in wisselstroom en is deze klaar voor gebruik. Dit betekent dat u de opgewekte zonne-energie kunt gebruiken om uw apparaten van stroom te voorzien, uw verlichting aan te doen en andere elektrische behoeften in uw huis te vervullen.
Wat heeft u aan zonnepanelen in de winter?
Zonnepanelen blijven zelfs in de winter energie opwekken, zij het mogelijk met verminderde efficiëntie. Dit heeft te maken met het feit dat de lichtintensiteit in de winter doorgaans (veel) lager is dan in de zomer. Hoewel de opbrengst van zonnepanelen afhangt van de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen, kunnen ze nog steeds elektriciteit genereren, zelfs op bewolkte dagen. Er is dus geen direct zonlicht nodig om zonnepanelen te laten werken. In de winter, wanneer de dagen korter zijn en er minder zonlicht is, kan de opbrengst dus lager zijn dan in de zomer, maar u zult nog steeds profiteren van de groene energie die wordt opgewekt.
Wat gebeurt er als u te veel stroom opwekt met zonnepanelen?
Als uw zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan u op dat moment gebruikt, wordt het overschot aan elektriciteit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit staat bekend als tijdelijke teruglevering. Later kunt u dezelfde hoeveelheid stroom weer van het net afnemen, die eerder door uw zonnepanelen aan het net is geleverd. Dit proces heet salderen. Op jaarbasis berekent uw energiemaatschappij hoeveel stroom u heeft teruggeleverd en vervolgens weer heeft afgenomen. Deze hoeveelheden worden 1 op 1 verrekend.
Voorbeeld overschot
Als u op jaarbasis 3500 kWh verbruikt en uw zonnepanelen produceren ook 3500 kWh, zal ongeveer 35% of ongeveer 1200 kWh direct van de zonnepanelen naar uw apparaten gaan. De resterende 2300 kWh wordt tijdelijk teruggeleverd. Op momenten dat uw zonnepanelen te weinig produceren, neemt u ongeveer 2300 kWh van het net af. Uw energierekening toont een verbruik van 2300 kWh en brengt de 2300 kWh teruggeleverde stroom in mindering, wat resulteert in een werkelijk verbruik van 0 kWh.
Als u meer hebt opgewekt dan u heeft verbruikt, wordt dit overschot niet gesaldeerd en ontvangt u een vergoeding voor de extra opgewekte kWh’s. Bijvoorbeeld: als uw zonnepanelen 3700 kWh hebben opgewekt en uw verbruik 3500 kWh was, heeft u 200 kWh overschot. U krijgt een eerlijke vergoeding voor deze overproductie.
Waarom is deze vergoeding lager dan de besparing bij saldering?
De prijs van een kWh elektriciteit bestaat uit vier delen: het leveringstarief, de energiebelasting elektriciteit, de opslag duurzame energie elektriciteit en de btw van 21%. De vergoeding die u ontvangt, dekt meestal alleen het leveringstarief, terwijl u bij saldering ook bespaart op de andere componenten van de elektriciteitsprijs.
Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?
Hoewel zonnepanelen tal van voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden:
- Hoge initiële kosten: De aanschaf en installatie van zonnepanelen kunnen aanvankelijk duur zijn, hoewel er financiële incentives en subsidies beschikbaar kunnen zijn om de kosten te verlagen.
- Afhankelijkheid van zonlicht: Zonnepanelen zijn afhankelijk van zonlicht om energie op te wekken. Op bewolkte dagen zal de opbrengst lager zijn.
- Ruimtevereisten: Zonnepanelen vereisen voldoende ruimte op uw dak of in uw tuin om efficiënt te kunnen werken. Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Ook kan de richting waarin de panelen geplaatst worden invloed hebben op de opbrengst.
- Invloed op het milieu: De productie van zonnepanelen en de winning van grondstoffen zoals silicium kunnen milieueffecten hebben. Echter, de positieve milieu-impact op lange termijn compenseert over het algemeen deze nadelen.
Hoe lang gaan moderne zonnepanelen mee?
Moderne zonnepanelen hebben over het algemeen een lange levensduur en kunnen tot wel 25 tot 30 jaar of zelfs langer meegaan. De exacte levensduur van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de panelen, de installatie, de omgevingsomstandigheden en het onderhoud.
Hoe kunnen wij u verder helpen?
Nu we de basisprincipes van hoe zonnepanelen werken hebben behandeld en enkele veelgestelde vragen hebben beantwoord, kunt u wellicht al een weloverwogen beslissing nemen over de aanschaf van zonnepanelen voor uw huis. Heeft u nog vragen of meer informatie nodig? Neem dan vooral contact met ons op. Wij staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Tevens bent u van harte welkom in onze showrooms in Almere of Erp.