Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen
Kennis > Laadpalen

Laadpalen

100% Veilig thuis laden

Heeft u een elektrische auto? Stelt u zich eens voor: een laadpaal thuis. Zou dat het niet een stuk makkelijker maken om uw auto op te laden? Hoeft u het zich niet meer voor te stellen en weet u al zeker dat u graag een thuis een laadpaal wilt? Dat snappen wij helemaal. Een elektrische auto thuis opladen is namelijk erg handig en voordelig. Zeker in combinatie met zonnepanelen.
Op deze pagina vertellen wij u hoe het zit met installeren van een laadpaal bij uw huis, wat de mogelijkheden zijn voor uw elektrische auto opladen via uw zonnepanelen en het gemak van thuis opladen.

Kan iedereen een laadpaal thuis laten installeren?

In principe kan iedereen thuis een laadpaal laten installeren. Ook wanneer u zonnepanelen heeft. U heeft geen vergunning nodig voor een laadpaal voor particulier gebruik. Dus als u enkel uw eigen auto wilt opladen, dan hoeft u alleen de installatie te regelen. Dit kunt u zelf doen, maar voor de veiligheid raden wij u aan om dit te laten doen door een laadpaal installateur.

Voor het installeren van de slimme laadpaal is er natuurlijk wel een geschikte plek nodig. U kunt binnenshuis, in uw garage, een laadpaal laten plaatsen. Buitenshuis, bijvoorbeeld naast uw oprit, kunt u een wallbox laten plaatsen.

Een laadpaal laten installeren bestaat uit drie stappen:

  • De laadpaal plaatsen door een laadpaal installateur;
  • Het aanleggen van de bekabeling voor de laadpaal of wallbox. Voor het aansluiten van de laadpaal op de meterkast is namelijk wel de juiste bekabeling nodig;
  • De aansluiting van de laadpaal op de meterkast. De laadpaal wordt namelijk niet direct op zonnepanelen aangesloten, dit gaat altijd via de meterkast.

Kunt u thuis opladen via uw zonnepanelen?

Heeft u thuis al zonnepanelen? Of bent u aan het overwegen om deze te laten installeren? Een laadpaal thuis is al een fijn idee, maar het wordt alleen maar beter als u thuis uw elektrische auto kunt opladen via uw zonnepanelen.

 

Met een eigen laadpaal kunt u namelijk al flink besparen op uw energiekosten, maar dit wordt alleen maar meer wanneer u uw auto oplaadt via zonnepanelen. Wanneer er genoeg energie wordt opgewekt door uw zonnepanelen, betaalt u namelijk geen elektriciteitskosten voor het opladen.

 

Om thuis uw elektrische auto op te laden heeft u hoe dan ook een laadpaal nodig. Afhankelijk van waar u thuis ruimte heeft, kunt u thuis een laadpaal of een wallbox laten installeren. Alhoewel het mogelijk is om uw elektrische auto vanaf een normaal stopcontact op te laten, zorgt een laadpaal ervoor dat u uw auto sneller en veiliger oplaadt. Een laadpaal laadt ongeveer acht keer zo snel en voorkomt gelijk ook overbelasting. Een goed idee. Het scheelt tijd en zorgt voor meer veiligheid. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto?

Hoeveel zonnepanelen u precies nodig heeft voor een elektrische auto, hangt af van de auto waar u in rijdt en hoeveel kilometers u rijdt. We helpen u hieronder alvast met een algemene berekening.

 

Een instapmodel elektrische auto verbruikt zo’n 165,5 kWh per 100 km. Als we uitgaan van 10.000 km in een jaar, dan zou u in dit geval minstens een opbrengst van 1650 kWh nodig hebben. Omdat een zonnepaneel gemiddeld 420 kWh opwekt, heeft u dus minstens 4 zonnepanelen nodig om uw auto voor 10.000 km op te laden. En dat is dan alleen om het verbruik van uw auto te dekken. Bij 15.000 km zouden dit al 6 zonnepanelen zijn.

 

Heeft u vragen over hoeveel zonnepanelen u precies nodig heeft om uw volledige verbruik te dekken? Indien u uw jaarverbruik (inclusief het verbruik van de laadpaal) weet, kunnen onze adviseurs u daarover te woord staan. Naar aanleiding van een offerte aanvraag komen wij graag bij u aan huis voor een adviesgesprek op maat.

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

De hoeveelheid kWh die zonnepanelen produceren hangt af van een aantal factoren. De opbrengst aan energie verschilt in de praktijk daarom van situatie tot situatie. U heeft er daarom niet altijd invloed op.

 

  • Het aantal zonnepanelen: Hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de opbrengst. Meer zonnepanelen kunnen samen ook meer kWh opwekken.
  • De weersomstandigheden: Daar heeft u helaas geen invloed op. Sommige jaren schijnt de zon meer dan andere. Zeker in Nederland.
  • De plek van de zonnepanelen: Waar laat u de zonnepanelen laat plaatsen en hoeveel zon vangen de panelen daar? De positie van de panelen draagt zeker bij aan hoeveel zonnepanelen opwekken en uiteindelijk opleveren.
  • Uw woonlocatie: Niet overal in Nederland worden dezelfde hoeveelheid zonuren gemeten. Zo laat de zon zich meer zien aan de kust dan in het binnenland.

Wij raden aan om nooit een installatie te laten plaatsen die meer capaciteit heeft dan uw eigen verbruik. Het overschot aan opgewekte stroom levert namelijk per kWh weinig op wanneer u dit teruglevert aan een energiemaatschappij. Het is hierdoor maar een kleine besparing op de kosten. Wel is het goed om te weten dat verschillende energieleveranciers verschillende prijzen hanteren.

 

BTW teruggave zonnepanelen 2024


Vanaf 1 januari 2023 betaalt u geen btw over de aanschaf, montering en aansluiting van de zonnepanelen. Omdat u geen belasting betaalt over de zonnepanelen en de kosten eromheen, kunt u er ook geen btw over terugvragen.

U bespaart nog steeds dezelfde kosten als bij btw-teruggave, maar u hoeft er niets voor te doen. Daar komen nog de kosten die u bespaart op de energierekening bij én de opbrengst van de salderingsregeling. Al met al zijn zonnepanelen zo een slimme investering.