Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen
Kennis > Zonnepanelen > Opbrengst per seizoen

Invloed seizoenen op zonnepanelen

Wat is zijn de ideale weersomstandigheden?

Zonnepanelen en winter, gaat dat wel samen? Want in Nederland betekent winter meestal vooral regen, regen en dan toch nog wat meer regen. En zonnepanelen doen het natuurlijk het beste wanneer goed zon schijnt. Mocht de zon schijnen, dan is het ‘s winters meestal maar voor even. Dus wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

We zullen eerlijk zijn: zonnepanelen presteren niet op hun best in de winter. De opbrengst is namelijk niet zo hoog als in de zomer. Maar stroom opwekken in de winter, dat kunnen zonnepanelen zeker. We leggen op deze pagina uit wat u kunt verwachten.

Wat leveren zonnepanelen op in de winter?

De winter in Nederland is meestal geen zonnig winterparadijs, met sneeuw op de daken en ijs om op te schaatsen. Meestal schommelen we zo ergens rond het vriespunt en is het grijs en grauw. Zoals u wel kunt verwachten wordt er minder zonne-energie opgewekt in de winter. Met name omdat de zon zich minder laat zien – die schijnt alleen nog ergens achter de wolken. 

Maar, stroom opwekken is in de winter zeker mogelijk, ook wanneer de zon achter de wolken schijnt. Het rendement van zonnepanelen zal in de winter alleen een stuk lager zijn dan ‘s zomers.


Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag in de winter?

Een zonnepaneel levert tijdens de wintermaanden gemiddeld 2-5 kWh per maand op. Heeft u 10 zonnepanelen, dan is de opbrengst van zonnepanelen in de winter ongeveer zo’n 20-50 kW per maand of 0,66-1 kWh per dag. 15 zonnepanelen leveren ‘s winters zo’n 30-75 kWh per maand op, dat zou zo’n 1-2,5 kWh per dag zijn. Dit zijn echter gemiddelde kilowatturen, want niet iedere winterdag is hetzelfde. Sommige dagen zal de zon zeker schijnen.

 

Wat leveren zonnepanelen op in de winter?

U kunt er (helaas) van uitgaan dat uw zonnepanelen in de winter niet genoeg stroom zullen opwekken om uw volledige verbruik te dekken. Wilt u de precieze opbrengst van zonnepanelen in de winter meten? U kunt de opbrengst aflezen via de omvormer. Als u een systeem met een app heeft, dan is het natuurlijk ook gelijk een stuk makkelijker om de opbrengst bij te houden.

De zonneopbrengst in de winter zal wel een stuk lager zijn dan in de zomer. Hoeveel lager? Dat bespreken we hieronder.

 

Opbrengst door het jaar heen

Het grootste verschil in de opbrengst van zonnepanelen zit natuurlijk tussen de zomer en de winter. Gemiddeld gezien zijn de zomermaanden namelijk de maanden waarop er niet alleen de meeste zonuren zijn, maar waarop de zon ook het hoogst staat – en dus het felst schijnt.

Belangrijk is de hoeveelheid zonuren. Het KNMI houdt voor iedere maand het aantal zonuren bij. Die pakken we er even bij, zodat we u een beeld kunnen geven van het verschil van de opbrengst van zonnepanelen in de winter vs. de zomer.


In januari van 2023 was het aantal zonuren 42 tot 92 uur in Nederland. Daarbij vangt het kustgebied over het algemeen de meeste zonuren. Een halfjaar later, in juli, was dat 238 tot 295 uur, wel 3 tot bijna 6 keer zoveel.

 

Verschil opbrengst zonnepanelen 

Als we kijken naar het aantal zonne-uren in de zomer vergeleken met de winter, dan is het niet gek dat het rendement van zonnepanelen in de winter een stuk lager ligt. De periode april t/m september is dan ook gemiddeld verantwoordelijk voor 70% van de jaaropbrengst. De andere helft van het jaar is maar zo’n 30%, ongeveer een derde het rendement. Dat verschil loopt ongeveer gelijk met het verschil in zonne-uren, wat laat zien dat de lagere zonne-uren direct effect hebben op de opbrengst van uw zonnepanelen in de winter.


Het is immers langer donker, dus u zal meer lampen aanzetten. Daar komt nog eens de kerstverlichting bij en ook de verwarming mag in de winter een paar graden omhoog. Dat kost allemaal meer energie en dat ‘s winters niet altijd opgevangen worden door de opbrengst van uw zonnepanelen. 

De opbrengst van zonnepanelen per maand hangt niet alleen af van het precieze weer, maar ook van het aantal zonnepanelen dat u heeft laten installeren. Bij de installatie van uw zonnepanelensysteem kijken we daarom specifiek naar uw jaarverbruik, zodat we op basis daarvan het juiste aantal zonnepanelen installeren. U moet in de winter misschien meer stroom van uw energieleverancier afnemen, maar dit trekt de opbrengst in de lente- en zomermaanden weer recht. 

Dus wat is nu precies het verschil in de opbrengst van de zonnepanelen? Hieronder vindt u een grafiek met de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in kWh, ingedeeld per maand.

Wat doet sneeuw op uw zonnepanelen

Sneeuw op zonnepanelen? Het sneeuwt natuurlijk niet zo vaak in Nederland, maar af en toe valt er toch wat. Wat heeft dat voor effect op uw opbrengst?

Over het algemeen is sneeuw op zonnepanelen geen reden om in paniek te raken. Meestal blijft de sneeuw maar een korte periode op de daken liggen – als die al blijft liggen. Er is uiteindelijk niet zoveel wat u kunt doen om zonnepanelen sneeuwvrij te houden. Valt er deze winter wel sneeuw? Dan kunt u eventueel met een zachte borstel de sneeuw eraf vegen. Maar meestal glijdt de sneeuw er vanzelf weer snel af.


Heeft u bevroren zonnepanelen? Dat komt zeker weleens voor. Dit laagje ijs kan het rendement helaas verminderen, maar u kunt het ijs op de zonnepanelen niet zomaar weghalen.  De coating op zonnepanelen is namelijk fragiel en ijs is – net als bij glas – alleen te verwijderen door het eraf te krabben. En dat is GEEN optie bij zonnepanelen. 

Omdat we in Nederland geen lange periodes van sneeuw of vorst hebben, heeft het winterweer over het algemeen weinig invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen in de winter. In ieder geval te weinig om het te veroorloven om er iets aan te doen