Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen
Kennis > Omvormers > SolarEdge

SolarEdge omvormers

De slimme energie-beheerder

Om de opgewekte stroom van zonnepanelen om te zetten in te zetten in stroom die gebruikt kan worden door het elektriciteitsnet, heeft u een omvormer nodig. De omvormer zet de gelijkstroom namelijk om in wisselstroom, stroom die door uw apparaten gebruikt kan worden. Bij Zonnemarkt bieden we drie topmerken omvormers aan:

 • Enphase
 • Growatt
 • Solar Edge

Op deze pagina gaan we specifiek in op de omvormers van SolarEdge. We vertellen u in welke situatie dit de beste omvormer is om voor zonnepanelen systeem te gebruiken.

SolarEdge omvormers zijn net een tikkeltje anders dan andere omvormers. Deze omvormers zijn namelijk speciaal ontworpen voor de optimizers van SolarEdge. De optimizers, die de productie van de stroom per paneel optimaliseren, passen onder ieder zonnepaneel op de markt. Dat is uiteindelijk voordelig voor de opbrengst van de zonnepanelen. Voor zonnepanelen met optimizers is er weer nét een andere omvormer nodig. De optimizers maken onderdeel van een systeem dat parallel is aangesloten, een technische term die we nog zullen uitleggen.

Wilt u graag meer te weten te komen over optimizers? Dat kan op deze pagina.

Introductie SolarEdge

Laten we SolarEdge eerst even introduceren. SolarEdge is in 2006 opgericht en is het eerste bedrijf dat succesvol de power optimizers op de markt brengt. Die power optimizers, dat maakt hun zonnepanelensysteem net wat anders.

Met het SolarEdge systeem krijgt ieder paneel een eigen optimizer. Deze optimizers zorgen voor een hogere energieopbrengst. Dit komt doordat panelen met optimizers als parallel systeem opgesteld kunnen worden, waardoor ze onafhankelijk van elkaar stroom kunnen opwekken. Mocht een van de panelen in de schaduw komen te staan, dan heeft dat geen invloed op de andere panelen. Power optimizers zorgen daarnaast voor een hogere energieopbrengst. Dit doen ze door de plekken van het zonnepaneel waar zon op valt te stimuleren. Een slimme uitvinding dus. 

Een serie-geschakeld systeem, zonder optimizers en met één centrale omvormer, zou namelijk wel last hebben van schaduw. Een systeem met SolarEdge optimizers en omvormer niet. De omvormer maximaliseert de energieopwekking per paneel, met een rendement van 98%. Met dit soort geavanceerde technologie is het geen wonder dat SolarEdge populair is.

(Belangrijk om te weten: de optimizers van SolarEdge kunnen alleen samenwerken met de bijbehorende omvormer van SolarEdge.)

Download de bedrijfsbrochure

Heeft SolarEdge een goede omvormer?

Bij Zonnemarkt vinden we dat SolarEdge goede omvormers biedt, die in combinatie met de optimizers van SolarEdge ook nog eens zorgen voor een hoge energieopbrengst. Tel daar ook nog eens de productgarantie van tot wel 25 jaar op omvormers bij op en het is duidelijk dat de producten van SolarEdge ervoor zorgen dat u lang kunt genieten van uw zonne-energie. Daarnaast heeft SolarEdge ook een goede monitoring van de energieproductie.

Hoe werkt het systeem van SolarEdge?

Optimizers van SolarEdge kunnen achter de bestaande panelen geplaatst worden. Ook hun andere producten daar ook op ingesteld. Dankzij de optimizers presteert ieder paneel optimaal. Waar een normaal systeem dat in serie is geschakeld last heeft van schaduw, is een systeem van SolarEdge geschakeld in parallel, waardoor de zonnepanelen die niet worden beïnvloed door schaduw nog steeds volledig stroom opwekken.

 

Wat doet een SolarEdge optimizer?

De optimizers van SolarEdge zijn ingebouwd in de zonnepanelen van SolarEdge. De optimizers zorgen ervoor dat panelen optimaal zonne-energie opwekken, ook wanneer deze bijvoorbeeld deels in de schaduw valt. De SolarEdge power optimizers zijn daarom een slimme toevoeging als u van tevoren al weet dat er dagelijks een schaduw over uw dak hangt.

 

Waarom een SolarEdge omvormer?

Wanneer u voor een SolarEdge systeem met power optimizers gaat, dan is het nodig om de Solar Edge omvormer te laten installeren. Zonder deze omvormer werken de optimizers niet. 

De SolarEdge omvormer zorgt ervoor dat de stroom uiteindelijk door uw elektriciteitsnet gebruikt kan worden. Door de panelen op de SolarEdge-omvormer aan te sluiten, weet u zeker dat het systeem goed op elkaar is afgestemd. Zo bent  u ervan verzekerd dat de centrale omvormer de juiste is voor een systeem met optimizers.

 

De SolarEdge app

Met de SolarEdge app kan de data van ieder paneel worden uitgelezen. Eventuele defecten en andere problemen heeft u daardoor snel gevonden. Dat scheelt u veel tijd. De app en internetaansluiting van de panelen zitten er standaard bij. Het kost u niets extra’s om van de app gebruik te maken.

Mogelijke varianten van SolarEdge omvormers

Er zijn grofweg twee varianten van de SolarEdge omvormer beschikbaar:

 • De 1-fase omvormer
 • De 3-fase omvormer

Welke van de twee omvormer varianten u nodig heeft, heeft te maken met het maximale wattage dat uw zonnepanelen systeem kan opwekken, wat weer afhangt van het aantal panelen dat op uw dak wordt geïnstalleerd. Vanaf 5.000 Watt is het nodig om voor een 3-fase omvormer te gaan. Bij minder vermogen dan dat voldoet een 1-fase omvormer van SolarEdge aan alle eisen.

Beide omvormers:

 • Ze zijn speciaal ontworpen om optimaal te werken met optimizers.
 • Ze zijn enorm efficiënt met een rendement van 98%.
 • Zijn klein, licht en de installatie en aansluiting is snel gedaan.
 • Hebben een ingebouwd monitorsysteem voor de productie van de zonnepanelen.
 • Hebben ingebouwde bescherming tegen vlambogen, die brand kunnen veroorzaken.
 • Hebben een ingebouwde wifi- en ethernet aansluiting.
 • Hebben een slim energiemanagement systeem.

Voordelen van de SolarEdge omvormer

De omvormer van SolarEdge heeft een paar belangrijke voordelen:

 • Benutting van het hele dak, omdat er meer oriëntaties en paneeltypes gecombineerd kunnen worden.
 • Meer energie, omdat de panelen los van elkaar stroom opwekken.
 • Maximaal uptime, omdat u de prestaties van elk paneel kunt bijhouden.
 • Een hogere veiligheid, dankzij de automatische afschakeling van de hoge DC-spanning.

Een ander groot voordeel van de SolarEdge omvormer is dat deze perfect is afgesteld op de stroom die de optimizers leveren. De Solaredge omvormer is een beetje het brein van het systeem achter het zonnepanelensysteem. Het zet de opgewekte zonne-energie om in bruikbare stroom voor uw elektriciteitsnet. Indien u ook een zonnebatterij laat aansluiten, dan beheert de SolarEdge-omvormer de opslag op de batterij.