Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen
Kennis > Zonnepanelen > Schoonmaken

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

Hoe en waarom reinigeren

Zonnepanelen zijn een investering in duurzame energie die na verloop van tijd aanzienlijke voordelen oplevert. Om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen optimaal blijven presteren, is regelmatig onderhoud belangrijk. Een van de belangrijkste aspecten van onderhoud is het schoonmaken van zonnepanelen. Hier leest u alles wat u moet weten over het schoonmaken van zonnepanelen, inclusief wanneer het nodig is, hoe u het moet doen en welke materialen u kunt gebruiken.

Is het nodig om zonnepanelen te reinigen?

Een veelgestelde vraag onder zonnepaneelbezitters is of het überhaupt nodig is om zonnepanelen schoon te maken. Het heeft zeker zin om de panelen schoon te maken. Zonnepanelen zijn – in tegenstelling tot wat weleens wordt beweerd of gedacht – niet zelfreinigend. Het is verstandig om uw zonnepanelen eens per jaar tot eens per twee jaar te reinigen. Hoewel zonnepanelen doorgaans weinig onderhoud vergen, kunnen vuil, stof en andere verontreinigingen zich in de loop van de tijd ophopen op het oppervlak van de panelen. Dit kan de prestaties van uw zonnepanelen verminderen en de opbrengst van uw zonne-energiesysteem beïnvloeden. Vaak ziet u zelf wanneer het schoonmaken van de zonnepanelen nodig is.

Op welk moment is het nodig om zonnepanelen schoon te maken?

De frequentie van het schoonmaken van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van de locatie en de omgevingsfactoren. In regio’s met veel luchtvervuiling of pollen kan vaker schoonmaken nodig zijn. U hoeft zich overigens niet al te veel zorgen te maken over de aanwezigheid van fijn stof of fijn zand. In kleine hoeveelheden heeft dit nauwelijks invloed op de werking van uw panelen. Het is dus echt niet nodig om elke week uw panelen af te stoffen.

Enkele suggesties bij het reinigen van zonnepanelen

Uw zonnepanelen zijn kwetsbaar. Periodiek zonnepanelen schoonmaken is verstandig en belangrijk, maar het is voor de werking en het behoud van uw panelen van groot belang dat u dit op de juiste manier doet. Dit om schade te voorkomen.

  • Gebruik zacht water om te voorkomen dat er kalkaanslag achterblijft.
  • Maak gebruik van een spons, doek of zachte borstel om de panelen voorzichtig schoon te maken.
  • Vermijd het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen, schurende materialen of hogedrukspuiten, de hoge druk van het water kan het glas en de kabels beschadigen.
  • Reinig de panelen bij voorkeur op een bewolkte dag of in de vroege ochtend om te voorkomen dat het water te snel verdampt en vlekken achterlaat.

Hoe kunt u het meest effectief uw zonnepanelen reinigen?

Het meest effectief uw zonnepanelen reinigen begint met een zachte en voorzichtige benadering. Volg deze stappen:

  • Spoel de panelen af met schoon water om los vuil en stof te verwijderen. Vanaf de grond kunt u de zonnepanelen schoonmaken met een uitschuifbare wisser, hogedruk plantenspuit of tuinslang. Let er op wanneer u een spuit of slang gebruikt, u niet van te dichtbij spuit: dit kan de panelen beschadigen.
  • Vul een emmer met zacht water (bij voorkeur ontkalkt) en een speciaal reinigingsmiddel dat is ontworpen voor zonnepanelen.
  • Gebruik een zachte spons, doek of borstel om de panelen voorzichtig schoon te maken. Geen schuurspons, reinigings-/schuurmiddel of ruitenkrabber. Dit kan uw zonnepanelen beschadigen.
  • Spoel de panelen grondig af met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen. Gebruik bij voorkeur ontkalkt water.
  • Laat de panelen aan de lucht drogen of gebruik een zachte doek om ze droog te vegen.

Hoe vaak dien ik mijn zonnepanelen te reinigen?

Hoe vaak u zonnepanelen moet schoonmaken, kan variëren afhankelijk van de locatie en omgevingsfactoren. Als algemene richtlijn wordt aanbevolen om uw zonnepanelen één keer per jaar (of in elk geval eens per twee jaar) grondig schoon te maken. Echter, in gebieden met aanzienlijke luchtvervuiling, hoge pollenconcentraties, of als u in de buurt van bouwplaatsen woont, kan vaker schoonmaken noodzakelijk zijn. Het kan ook verstandig zijn om na zware neerslag uw panelen te inspecteren, omdat dit kan helpen bepalen of er schoonmaak nodig is om de optimale prestaties te behouden.

Is het de moeite waard om zonnepanelen te reinigen?

Ja, het schoonmaken van zonnepanelen is de moeite waard. Het verwijderen van hardnekkig vuil en verontreinigingen van de panelen kan de prestaties verbeteren en de opbrengst van uw zonne-energiesysteem verhogen. Het kan ook de levensduur van uw zonnepanelen verlengen, waardoor u langer van uw investering kunt genieten.

Veelgestelde vragen

Waar kunt u het beste uw zonnepanelen mee schoonmaken?
Het beste kunt u uw zonnepanelen schoonmaken met zacht water en een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor zonnepanelen. Gebruik een zachte spons, doek of borstel om de panelen voorzichtig schoon te maken.
Kunt u zonnepanelen zelf schoonmaken?
U kunt zonnepanelen laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf, maar u kunt het ook zelf doen. Maar het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en de juiste materialen te gebruiken om beschadiging te voorkomen.
Kunt u zonnepanelen schoonmaken met schoonmaakazijn?
Het wordt over het algemeen afgeraden om schoonmaakazijn te gebruiken, omdat het agressief kan zijn en de zonnepanelen kan beschadigen. Het is veiliger om een mild reinigingsmiddel te gebruiken dat speciaal is ontworpen voor zonnepanelen.
Is regenwater goed om zonnepanelen te reinigen?
Regenwater kan enig vuil van zonnepanelen verwijderen, maar het is meestal niet voldoende om ze grondig schoon te maken. Het is raadzaam om regenwater aan te vullen met een mild reinigingsmiddel voor een effectievere reiniging.
Hoe verwijdert u vogelpoep van zonnepanelen?
Vogelpoep kan het beste voorzichtig worden verwijderd met zacht water en een zachte doek of spons. Vermijd schurende materialen die de panelen kunnen beschadigen.
Wat kost het om zonnepanelen schoon te maken?
De kosten voor het schoonmaken van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de installatie en de locatie. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij professionele schoonmaakdiensten om de exacte kosten te bepalen.