Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen
Kennis > Zonnepanelen > Soorten daken

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Doe de zonnepanelencheck

Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Bent u benieuwd wat de verschillende opties zijn voor schuine daken en platte daken? Heeft u vragen over de beste positionering van de zonnepanelen en de invloed van uw dakoppervlakte op uw opbrengst?

Op deze pagina gaan we in op de verschillende zaken rondom daken. Zo vertellen we u meer over de verschillende type daken, welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen en welke type daken niet geschikt zijn voor zonnepanelen.

Ook bespreken we wat u zelf nog kunt doen om na te gaan of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. 

Wat voor dakoppervlak heeft u nodig voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op verschillende soorten daken en dak oppervlakten worden geïnstalleerd. Zo kunnen zonnepanelen zowel op platte daken als schuine daken worden geplaatst en zijn er daarnaast ook verschillende type schuine daken geschikt voor zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hangt natuurlijk af van uw jaarlijks energieverbruik. Het dakoppervlak bepaalt het aantal zonnepanelen wat u uiteindelijk kunt laten plaatsen. Dit kan meer of minder zijn dan wat u nodig heeft voor uw verbruik. Indien u minder zonnepanelen nodig heeft dan dat er op uw dak passen, dan kijken wij natuurlijk op welke plek de panelen het hoogste rendement zullen hebben. Het soort dak bepaalt vooral het soort montagemateriaal dat u nodig zal hebben.

Hoeveel zonnepanelen op een plat dak?

Hoeveel zonnepanelen precies op een plat dak passen, zal afhangen van het dakoppervlak waar wij mee kunnen werken, maar ook van de constructie van het dak. Zijn er verschillende hellingen? Welke kant staan deze hellingen op? Is het dak overal even stevig?

 

Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen kunnen goed op een plat dak geplaatst worden. Het liefst staat het dakoppervlak daarbij overdag niet in de schaduw, dit kan namelijk de energieopbrengst negatief beïnvloeden.

Bij het monteren van zonnepanelen op een plat dak zullen wij een frame plaatsen waar de zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. Dankzij dit frame kunnen de zonnepanelen op een hellingshoek van zo’n 10 tot 13 graden worden gezet, waardoor de zonnepanelen niet alleen goed zon vangen, maar ook dicht bij elkaar gezet kunnen worden. Hierdoor kunnen er meer zonnepanelen op uw dak geplaatst worden dan wanneer er een hellingshoek van 35 graden gebruikt zou worden. En dat zorgt natuurlijk voor de mogelijkheid van meer opbrengst.

Het frame kan vervolgens door middel van ballasttegels stevig neergezet worden, iets wat wij vrijwel altijd aanraden om te doen op een plat dak.

 

Montageframe zonnepanelen plat dak

Bij Zonnemarkt gebruiken wij Solarstell voor de montage van zonnepanelen op platte daken. Solarstell Connect is makkelijk en snel geïnstalleerd en – en dat mag niet vergeten worden – bovendien erg betrouwbaar. Het montagesysteem van Solarstell Connect heeft een constructie van magnelis-staal en is daardoor simpel maar sterk.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

Wilt u uw verbruik van  3500 kWh kunnen dekken met uw zonnepanelen? Dan zal u zo’n 10 zonnepanelen moeten laten installeren.


Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hangt af van uw jaarlijkse energieverbruik. U kunt uw jaarverbruik baseren op uw energieverbruik van vorig jaar. Heeft u dat bij de hand? Op basis daarvan kunnen wij de ideale hoeveelheid zonnepanelen voor uw situatie bepalen.

  • Voor een verbruik van 1800 kWh heeft u 6 panelen nodig.
  • Voor een verbruik van zo’n 2700 kWh kunt u 8 panelen laten installeren.
  • Voor een verbruik van 3500 kWh heeft u 10 zonnepanelen nodig
  • Verbruikt uw gezin zo’n 4500 kWh? Dan kunt u het beste zo’n 12 panelen laten plaatsen.
  • Heeft u een verbruik van meer dan 5000 kWh? Dan heeft u minstens 15 zonnepanelen nodig.

Of u deze hoeveelheid zonnepanelen uiteindelijk kunt plaatsen, dat hangt uiteraard van de specifieke situatie van uw dak af.

Wat voor dakbedekking is geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op verschillende soorten dakbedekking worden geïnstalleerd. Meestal is dat geen enkel probleem. Het dak heeft echter wel invloed op het montagesysteem en ook de samenstelling van uw zonnepanelen hangt echter wel af van uw dak.

Het is belangrijk om te weten dat alle daken waar zonnepanelen op kunnen worden geplaatst onder te verdelen zijn in twee types: een plat dak en een schuin dak. Bij platte daken kunnen we met het montagesysteem de zonnepanelen op de juiste manier kunnen plaatsen en oriënteren. Voor schuine daken kan dit helaas niet.

 

Montage op schuine daken

Op schuine daken monteren wij de zonnepanelen altijd bovenop de bestaande dakbedekking: op dakpannen, golfplaten, staal en bitumen. De afwerking van het dak heeft verder geen effect op de zonnepanelen op het dak. Wanneer de zonnepanelen op een van deze vier soorten daken worden gemonteerd, gebruiken wij altijd een Solfix/Bluebase systeem, zodat er ondanks de verschillende dakbedekking altijd eenzelfde soort betrouwbaar montagesysteem gebruikt kan worden.

Dakpannen

De meeste woonhuizen in Nederland hebben natuurlijk een dak met dakpannen. En daarop kunnen zonnepanelen goed geïnstalleerd worden; makkelijk én efficiënt.

Zonnedakpannen

Daarnaast zijn er ook dakpannen met zonnepanelen. Dit zijn speciale dakpannen, elk met een eigen zonnepaneel als afwerking. Deze zogenaamde zonnedakpannen zijn een relatief nieuw concept: ze zien er uit als gewone dakpannen, maar hebben geïntegreerde zonnecellen die zonne-energie opwekken. Het zorgt voor een strak geheel, maar kost ook een stuk meer dan standaard zonnepanelen.

Golfplaten dakbedekking

In zowel de particuliere als agrarische sector installeren wij veel zonnepanelen op een golfplaten dak. Bij golfplaten daken kan de bekabeling netjes worden weggewerkt.

 

Stalen dakbedekking

Ook op een stalen dak kunnen zonnepanelen snel, makkelijk, maar toch betrouwbaar geïnstalleerd worden.

Bitumen dakbedekking

Zonnepanelen kunnen zeker ook op een bitumen dakbedekking geplaatst worden. Hierbij wordt het montagemateriaal direct in het schuine bitumen dak geplaatst.

Zoals u heeft kunnen lezen kunnen zonnepanelen dus op verschillende soorten dakbedekking worden geplaatst. Meestal is dat geen enkel probleem. Het type dak bepaalt wel het montagesysteem en ook de samenstelling van uw zonnepanelen hangt af van uw dak. Schaduw heeft immers effect op de opbrengst van zonnepanelen, waardoor er bij sommige daken niet op elke plek zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Is mijn dak stevig genoeg en verkeert het in een toestand die geschikt is?

Niet elk dak is even geschikt voor zonnepanelen. De meeste daken zijn dit gelukkig wel.

Bij platte daken is het vooral belangrijk om na te gaan hoe stevig de constructie met de zonnepanelen kan staan. Voor de meeste platte daken raden wij namelijk aan om extra ballast te plaatsen voor de zonnepanelen, zoals ballasttegels die met extra gewicht ervoor zorgen dat het frame met de zonnepanelen stevig op het dak staat. Weet u of uw platte dak deze extra ballast kan tillen? Dan horen wij dat graag van u. 

Wat u daarnaast zelf al kunt doen om na te gaan of uw dak stevig genoeg is voor zonnepanelen, is de constructie bekijken. Dat kan bij zowel schuine als platte daken. Zijn er plekken waarvan u weet dat deze niet stevig genoeg zijn om extra gewicht te dragen? Zijn er plekken die de laatste jaren onderhoud hebben gehad, of andere plekken op het dak waar wij rekening mee moeten houden?

Wij helpen u met bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen
Wanneer na uw offerteaanvraag een van onze installateurs langskomt om uw huis te bekijken, zal deze ook zeker het dak meenemen. Onze installateur kan dan direct bekijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, in zowel de oppervlakte, de ligging als de kwaliteit van het dak.

Is de positionering van mijn dak ten opzichte van de zon geschikt voor de installatie van zonnepanelen?

In de wereld van zonnepanelen is het algemeen bekend dat de ideale hoek van zonnepanelen 35 graden is. Op deze hoek vangen de zonnepanelen optimaal zon en kunnen ze per paneel de hoogste hoeveelheid energie opwekken. Daarnaast is de ideale ligging, of hoek, van de zonnepanelen op het zuiden. De ligging kan het opwekken van energie sterk bevorderen, omdat dit bepaalt hoeveel goede zonuren de zonnepanelen vangen.

De ideale hellingshoek is en de perfecte ligging is echter niet vereist voor een goed zonnepanelen systeem. Je kunt ze zien als hulpmiddelen om het opwekken van de zonne-energie te optimaliseren. In de praktijk zijn er ook andere aspecten om mee rekening te houden.


Hellingshoek van zonnepanelen op een plat dak

Bij een plat dak gebruiken wij vaak een hoek van 10 tot 13 graden. Dit zien wij als de beste hoek voor zonnepanelen. Alhoewel het een stukje platter is dan de ‘ideale’ hoek, kunnen we op deze manier namelijk meer zonnepanelen op uw dak plaatsen.

Doordat de zonnepanelen minder hoog staan, zorgen ze voor minder schaduw. Zo kunnen de zonnepanelen dichter bij elkaar gezet worden en kunnen wij meer zonnepanelen plaatsen. Op die manier kunnen wij het juiste aantal zonnepanelen op uw dak installeren, die ook daadwerkelijk uw energieverbruik dekken. Daar heeft u meer aan dan een ideale hoek. Zo kunt u meer stroom opwekken ondanks dat de ‘ideale’ hoek voor de zonnepanelen niet is gebruikt.


De hellingshoek op een schuin dak

Bij een schuin dak is de ideale hellingshoek vaak niet mogelijk. Er zal met de hoek waarop het dak staat gewerkt moeten worden. De zonnepanelen hangen namelijk op de hoek van het dak en deze hoek kan niet aangepast worden door een systeem. Een voordeel is dat de zonnepanelen natuurlijk wel al schuin geplaatst worden zonder dat daar nog een extra systeem voor geplaatst moet worden. Het maakt dat installeren snel gedaan kan worden.


No-go zone zonnepanelen schuin dak

De zogenaamde ‘no-go’ zone voor zonnepanelen op een schuin dak, is de afstand tussen de dakrand en de zonnepanelen. Deze afstand moet minimaal 30 centimeter zijn. Deze rand is belangrijk, want zo krijgt de wind minder kans om onder de zonnepanelen te komen. Daarnaast kan regenwater zo de dakgoot instromen.