Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen

Zonnepanelen installeren

Ook verdienen met zonnepanelen?

  • Deskundig advies
  • Zeer scherpe prijzen
  • Hoge service & keiharde garanties

Doe de gratis dakscan

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

U vraagt zich misschien af: kan dat wel, installatie van je zonnepanelen op een plat dak? Is mijn dak geschikt? Misschien heeft u al zonnepanelen en wilt u weten of u ook extra zonnepanelen kan laten plaatsen.

Moet u een vergunning aanvragen, of kunnen de zonnepanelen direct geïnstalleerd worden? Hoe zit het met hellingshoeken? We snappen dat u dit soort vragen heeft rondom de installatie.

Want zonnepanelen laten plaatsen is een flinke overweging. En het is natuurlijk de bedoeling dat de zonnepanelen voor de maximale opbrengst zorgen, of de zonnepanelen nu op een plat dak of schuin dak worden geplaatst.

Bij zowel een plat als een schuin dak is de hellingshoek van de zonnepanelen belangrijk. Het heeft namelijk wel degelijk invloed op de opgewekte stroom. De ideale hellingshoek is 35 graden en wordt op platte daken met een speciaal frame bereikt. Zo heeft de zon een goede inval op de panelen. Daarnaast kan regenwater (en daarmee ook vuil) van de zonnepanelen aflopen, zodat de panelen niet geblokkeerd worden. Bij een schuin dak zult u het met de hellingshoek van het dak zelf moeten doen. De panelen moeten dan namelijk direct op het dak worden gemonteerd.

 

Zonnepanelen plaatsen

Bij het plaatsen van de zonnepanelen wordt het dak natuurlijk goed bekeken. Uw dak bepaalt uiteindelijk hoeveel zonnepanelen er geplaatst kunnen worden.

Of u zonnepanelen op een schuin dak wilt laten plaatsen of op een plat dak heeft natuurlijk ook invloed op de manier waarop de zonnepanelen geïnstalleerd worden.

  • Bij een schuin of hellend dak is er natuurlijk al een hoek. Dan kunnen de zonnepanelen meestal met haken bevestigd worden aan het dak. Onze zonnepanelen installateurs kijken dan ook welke kant van uw huis de meeste zon vangt.
  • Bij zonnepanelen op een plat dak is een constructie nodig waar de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Het aluminium frame zorgt ervoor dat de zonnepanelen op de juiste hellingshoek komen te staan. Zo kunnen ze optimaal energie produceren, ondanks dat ze op een plat dak staan. Onze ervaren installateurs weten precies wat de hoek moet zijn.

Veelgestelde vragen over de installatie

 

Waar komt de omvormer te hangen?

De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom omgezet wordt in wisselstroom. Zo kan de opgewekte energie gebruikt worden door uw apparaten. Om kabelverliezen minimaal te houden (minder dan 1%), raden we aan om de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer te laten zijn dan 20 meter. Zo blijft het signaal het sterkst. Om deze reden plaatsen wij de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Waar de omvormer precies geplaatst wordt hangt af van hoe uw huis is ingedeeld. Wij zorgen uiteraard voor een veilige installatie.

Ook tussen de omvormer en meterkast moet de kabel niet langer dan 20 meter zijn. Mocht dat nodig zijn, dan passen wij ook uw meterkast aan zodat de bekabeling veilig geïnstalleerd kan worden.

 

Plaatsing: een evenwicht tussen kabellengte en bereikbare plek

Met zo’n 20 meter tussen de zonnepanelen en de omvormer en 20 meter tussen de omvormer en uw meterkast bent u in de meeste gevallen vrij flexibel in het kiezen van de plaats van de omvormer. Onze elektromonteur zal dit met u doorlopen. Ook het kabeltraject zal met u besproken worden. U kunt dan ook zeker aangeven wat uw voorkeur is. De installateur zal altijd bekijken of dit mogelijk is.

Wel is het belangrijk dat de plek van de omvormer goed bereikbaar is. Vanwege onderhoud, maar ook zodat het display goed af te lezen is. Omvormers zijn daarnaast best zwaar, dus de muur waar de omvormer aan wordt opgehangen dient stevig te zijn. Het is helaas niet mogelijk om de omvormer neer te zetten op een frame of iets dergelijks.

Geluid

Omvormers zijn erg stil. Meestal hoort u alleen bij het opstarten een aantal schakelgeluiden en blaast de ventilator de stof eruit. Afhankelijk van uw specifieke systeem kan de omvormer soms meerdere keren achter elkaar opstarten. Ook al zal het geen herrie veroorzaken, raden we af om de omvormer te plaatsen waar u last heeft van bijgeluiden, zoals een slaapkamer. Meestal wordt er besloten om de omvormer in de garage of zolder te plaatsen. Dat is dicht genoeg bij het dak.

Micro omvormers

Er bestaan ook micro-omvormers. Dit zijn omvormers die per paneel geïnstalleerd worden, direct onder het zonnepaneel. Zo kunnen zonnepanelen makkelijker op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wat moet er precies gebeuren in de meterkast?

De meterkast speelt een belangrijke rol bij de zonnepanelen installatie. Het is de plek waar de opgewekte stroom binnenkomt, doorgestuurd vanaf de omvormer. Bij het plaatsen van de zonnepanelen kan het zijn dat er ook nog wat aan de meterkast moet gebeuren. Niet iedere meterkast is direct geschikt voor zonnepanelen.

In de meterkast zitten namelijk verschillende zekeringen en groepen die voorkomen dat het systeem overbelast wordt. Daarom staan bepaalde groepen (en daardoor ook bepaalde ruimtes in huis) los van elkaar. Om de omvormer aan te sluiten aan de meterkast kan het daarom zijn dat er nog wat aan de meterkast moet gebeuren. Dat hangt echter volledig af van uw situatie.

Onze installateur zal bekijken wat de situatie is in uw meterkast en waar nodig de nodige aanpassingen toebrengen. Daarna kunt u veilig van uw groene stroom genieten.

Advies op maat

Wat zijn de regels voor het plaatsen van zonnepanelen?

Indien u (vergunningsvrij) zonnepanelen laat plaatsen moet dit voldoen aan een aantal regels:

  • De zonnepanelen moeten op het dak geplaatst worden.
  • Het zonnepaneel moet zijn geïntegreerd met een (micro) omvormer, of de omvormer moet binnen in het gebouw geplaatst zijn.
  • Bij zonnepanelen installeren op een schuin of hellend dak geldt dat:
    – De zonnepanelen op dezelfde hellingshoek moeten staan als die van het dak;
    – Het paneel mag niet uitsteken van het dak;
    – Het zonnepaneel moet direct op het dakoppervlak geplaatst worden.
  • Bij een plat dak moet het paneel ten minste net zo ver verwijderd zijn van de dakrand als het zonnepaneel hoog is.
  • U bent verplicht rekening te houden met uw buren.

 

Na het plaatsen

Nadat de zonnepanelen geïnstalleerd zijn bent u verplicht nog twee dingen te doen:

  1. U bent verplicht de zonnepanelen aan te melden op energieleveren.nl
  2. U moet bij uw energieleverancier aangeven dat u zelf stroom gaat opwekken.

Vergunning

Meestal zal u geen vergunning nodig hebben voor het plaatsen van zonnepanelen. Toch raden wij u aan om bij uw gemeente na te gaan of u zomaar zonnepanelen kan laten plaatsen. Het kan vanuit de gemeente bijvoorbeeld verboden worden vanwege een plaatselijk bestemmingsplan.

U kunt online een vergunning check doen om te checken of u uw zonnepanelen kunt laten plaatsen. Is het gebouw waar u de zonnepanelen laat plaatsen een monumentaal pand? Dan is het extra belangrijk dat u nagaat of het mogelijk is om zonder vergunning zonnepanelen te installeren.

 

Extra zonnepanelen

Het is ook mogelijk om extra zonnepanelen bij te laten plaatsen. Misschien is uw woonsituatie gewijzigd en wilt u nu graag extra stroom opwekken. Zolang u zich aan bovenstaande regels kunt houden omtrent het plaatsen van zonnepanelen, zijn extra panelen geen enkel probleem.