Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen

Zonnepanelen Friesland

Friesland telt meer dan 659.600 inwoners. Wij vinden dat al deze Friezen een groen Friesland verdienen. Want stelt u zich eens voor dat ieder huishouden in Friesland zonnepanelen aan zou schaffen. Dan zouden meer dan 659.600 mensen gebruik zouden kunnen maken van groene stroom. Of zonnepanelen nou worden geïnstalleerd in Heerenveen of Hindeloopen, in Drachten of Dronrijp, Friesland heeft baat bij meer zonnepanelen. Met zonnepanelen bouwen we namelijk samen aan een duurzamer Friesland.

Wilt u uw steentje bijdragen aan een nóg groener Friesland? Wilt u ook genieten van zonne-energie en besparen op uw energierekening? Met andere woorden, woont u in Friesland en wilt u zonnepanelen kopen? Bij Zonnemarkt helpen we u graag verder.

Advies op maat

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Natuurlijk willen wij wel dat uw zonnepanelen passen bij wat u nodig heeft. We komen graag persoonlijk bij u langs om een zonnepanelen systeem op maat samen te stellen.

Na een aanvraag voor een offerte voor zonnepanelen bij u in Friesland, waarbij u kunt aangeven hoeveel stroom u jaarlijks gebruikt, komen we graag bij u aan huis langs voor een adviesgesprek. We bespreken dan hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, welk montagesysteem het beste bij u past en hoe wij de installatie veilig zullen uitvoeren. Of u nu 6 of 12 zonnepanelen nodig heeft (of meer), na het gesprek kunnen we een precieze factuur met u delen.

Wij kunnen u verzekeren van kwaliteit die meer dan 25 jaar meegaat, zodat u nog jarenlang kunt genieten van groene stroom.  

Kosten 10 zonnepanelen Friesland: een voorbeeld

Voor de installatie van 10 zonnepanelen heeft u een aantal opties. Maar wat kosten zonnepanelen? Onze instap-optie zal €5.400 excl. btw kosten, terwijl ons topsysteem €8.800 excl. btw kost. De gemiddelde prijs van ons meest verkochte systeem met 10 panelen is €7.000 excl. btw. 

Waarom zonnepanelen in Friesland aanschaffen?

1. Betaalbare duurzame energie in Friesland

Met zonnepanelen haalt u betaalbare hernieuwbare energie op uw dak. Afhankelijk van het systeem dat u kiest, kunt u uw zonnepanelen al binnen vijf jaar hebben terugverdient.

2. Lagere energierekening

Met zonnepanelen verlaagt u uw energierekening. U wekt immers uw eigen duurzame energie op en gebruikt alleen de elektriciteit van uw leverancier op de momenten dat de zonnepanelen geen stroom opwekken.

3.Belastingvoordeel op zonnepanelen

Op dit moment zijn er helaas geen lokale subsidies, dan wel landelijke subsidies beschikbaar voor zonnepanelen in Friesland. Wanneer u op dit moment uw zonnepanelen koopt voor uw woning of bedrijf in Friesland, betaalt u echter 0% btw over uw zonnepanelen én het volledige systeem – installatie inbegrepen.

Voordelig lenen met een financiële bijdrage van de provincie Fryslân

Als laatste kunnen woningeigenaren in provincie Fryslân via de provincie een zogenaamde Energiebespaarlening met een laag rentetarief afsluiten. Deze lening heeft een rentetarief van 1% lager dan de reguliere rentetarieven en maakt zonnepanelen kopen in Friesland nog net wat aantrekkelijker.

Dak geschikt voor zonnepanelen in Friesland

Er zijn een aantal dingen die u kunt nagaan om er zeker van te zijn of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Na deze ‘dakcheck’ voor zonnepanelen weet u zeker dat u gewoon zonnepanelen mag plaatsen. Wilt u zo snel mogelijk weten of uw dak geschikt is? Dan raden wij u aan dit op tijd te doen. Zonnepanelen kunnen namelijk niet zomaar op elk dak geplaatst worden. 

Is uw dak groot genoeg voor zonnepanelen?

Behalve dat u zich moet afvragen of uw dak wel geschikt is voor zonnepanelen, is het natuurlijk ook belangrijk dat het type zonnepanelen op uw dak passen. Als er geen ruimte op uw dak is voor zonnepanelen – of niet genoeg geschikt dakoppervlak – dan wordt het namelijk lastig. Natuurlijk zijn er altijd oplossingen, maar als u wilt weten of uw dak geschikt is, dan is dit de eerste stap.

Mag u zonnepanelen op uw dak plaatsen?

Het is belangrijk dat u nagaat of uw dakbedekking nog geschikt is, of u in een monumentaal pand woont en – In sommige gevallen – of het stads- of dorpsgezicht niet beschermd is. Het dorps- of stadsgezicht, hoe een stad of dorp er uitziet, kan namelijk beschermd zijn. 

Op deze kaart van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, kunt u vinden welke gemeenten, steden en dorpen in Friesland een beschermd stads- of dorpsgezicht hebben. Indien u in een beschermde plaats woont, raden wij aan om eerst contact op te nemen met de gemeente. Zij kunnen u meer vertellen over restricties en mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen.

De staat van het dak

Behalve de vraag of u zonnepanelen mag plaatsen, is het natuurlijk ook belangrijk dat u de zonnepanelen kunt plaatsen. Daarbij is het vooral belangrijk of uw dak geschikt is voor zonnepanelen – en het gewicht van de zonnepanelen kan dragen. Het is dus afhankelijk van verschillende factoren.

Zonnepanelen wegen namelijk best wat. De zonnepanelen die wij verkopen zijn rond de 20 tot 22 kg per paneel. Dit is zonder eventuele micro-omvormers of extra ballast voor platte daken. Wat voor dak u ook heeft, het is altijd belangrijk dat u weet wat de staat van uw dak is. Daarnaast is het ook goed om te weten wat de draagkracht van het dak is. Als u bijvoorbeeld nu al weet dat u niet over uw dak kan lopen, dan is de draagkracht waarschijnlijk te laag.

Schaduw op uw dak

Schaduw en zonnepanelen zijn natuurlijk geen goede combinatie. Als uw dak een groot deel van de dag in de schaduw staat, dan kan het zijn dat uw huis niet geschikt is voor zonnepanelen. In plaats daarvan kunt u eventueel een andere plek zoeken voor de zonnepanelen, zoals een garage of schuur.

Positionering zonnepanelen Friesland

Heeft u weleens gehoord van de ‘ideale hoek’ voor zonnepanelen? Op 35 graden zouden zonnepanelen optimaal zon vangen en kunnen ze per paneel ook de hoogste hoeveelheid energie opwekken. En dat klopt zeker: de hoek heeft zeker invloed op hoeveel zon de zonnepanelen gedurende de dag vangen.

De hoek voor zonnepanelen op een plat dak

Bij een plat dak gebruiken wij zelf het liefst een hoek van 10 tot 13 graden voor de zonnepanelen. Dat is een stukje platter dan de ‘ideale’ hoek, maar zo kunnen we meer zonnepanelen naast elkaar plaatsen. Omdat de hoek lager is, creëren de zonnepanelen minder schaduw rondom het paneel, waardoor we de panelen dichter bij elkaar kunnen zetten. Dat heeft meer invloed op de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt dan de hoek van de zonnepanelen. Ook als we dat met de beste hoek voor zonnepanelen vergelijken. 

De hoek voor zonnepanelen op een schuin dak

Voor schuine daken kunnen we helaas niks aan de hellingshoek doen. Het dak bepaalt daarbij de hellingshoek.  

De oriëntatie van de zonnepanelen

De oriëntatie, de richting waar de zonnepanelen op staan, kan het opwekken van energie zeker bevorderen. Over het algemeen is de ideale hoek voor zonnepanelen in Nederland er een met een positionering op het zuiden. 

De ideale hellingshoek van de zonnepanelen en een positionering op het zuiden, zijn echter geen harde eis bij het plaatsen van zonnepanelen. Soms is het simpelweg niet mogelijk om gebruik te maken van de ideale hellingshoek, of om zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. Zonnepanelen kunnen er in principe beter door werken, maar er zijn meer aspecten om rekening mee te houden.

Zonnepanelen installeren Friesland

Bent u op zoek naar een zonnepanelen installateur in Friesland? Dan bent u bij Zonnemarkt aan het juiste adres. Onze gecertificeerde installateurs komen graag bij u langs in Friesland. Voordat we de plannen maken voor de installatie van de zonnepanelen, zullen we eerst voor een adviesgesprek bij u aan huis langskomen. 

Tijdens het volledige proces zorgen wij voor professionaliteit. Van de technische inspectie van het dak, de verbinding met de omvormer, een eventuele aanpassing aan uw meterkast en natuurlijk de installatie van de zonnepanelen zelf. Onze zonnepanelen installateurs doen dit snel, veilig en betrouwbaar, zodat u na het aansluiten van de zonnepanelen direct kunt genieten van uw eigen zonne-energie.

Heeft 3 zonnepanelen plaatsen zin?

Eén zonnepaneel zal zo’n 420 kWh opwekken. Met 3 zonnepanelen kunt u in een jaar 1260 kWh opwekken. Gemiddeld gezien is dat nog niet genoeg om het verbruik van een eenpersoonshuishouden te dekken, daarom raden we aan om minstens 6 zonnepanelen te laten installeren. De opbrengst van de 6 panelen zal een jaarlijkse besparing van 2520 kWh zijn.

Friesland in cijfers

  • Provincie Friesland heeft 659.612 inwoners
  • In Friesland zijn 308.768 woningen, waarvan 62% koopwoningen.
  • Met 191.436 koopwoningen – om maar niet te spreken over alle bedrijven en boerderijen – kan er met zonnepanelen veel impact gemaakt worden op de hoeveelheid duurzame energie die in Friesland wordt opgewekt. Tel daar nog eens bij op dat een groot deel van Friesland aan de zee en het IJsselmeer grenzen, wat voor minder wolken en dus meer zon zorgt, en dit maakt Friesland een perfecte plek voor zonnepanelen.

Friesland in cijfers

  • Provincie Friesland heeft 659.612 inwoners
  • In Friesland zijn 308.768 woningen, waarvan 62% koopwoningen.
  • Met 191.436 koopwoningen – om maar niet te spreken over alle bedrijven en boerderijen – kan er met zonnepanelen veel impact gemaakt worden op de hoeveelheid duurzame energie die in Friesland wordt opgewekt. Tel daar nog eens bij op dat een groot deel van Friesland aan de zee en het IJsselmeer grenzen, wat voor minder wolken en dus meer zon zorgt, en dit maakt Friesland een perfecte plek voor zonnepanelen.

Zonnepanelen in Friesland aanschaffen

Wilt u zonnepanelen kopen en laten installeren in Friesland? Bij Zonnemarkt bent u aan het juiste adres. Wij zorgen ervoor dat u de beste zonnepanelen geïnstalleerd krijgt, die passen bij uw energieverbruik en lang meegaan. Alom een goede investering.

Nadat u een offerte voor zonnepanelen in Friesland bij ons heeft aangevraagd, plannen wij graag een adviesgesprek bij u aan huis in. Tijdens dit adviesgesprek, gaan we in op verschillende aspecten die bepalen wat het beste zonnepanelensysteem is voor uw situatie. Op die manier verzekeren wij u van langdurig gebruik van zonnepanelen in Friesland.

Waarom zonnepanelen in Friesland?

Alhoewel er geen subsidie voor zonnepanelen geldt in Friesland, zijn zonnepanelen een voordelige en verstandige keuze. U betaalt namelijk geen belasting over uw zonnepanelen, montagemateriaal en de installatie zelf.

Zonnepanelen kopen heeft daarnaast niet alleen impact op uw eigen energierekening en de WOZ-waarde van uw huis, maar ook op de duurzaamheid van uw energie. Hoe meer mensen in Friesland zonnepanelen kopen en zonne-energie gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen, hoe schoner en duurzamer Friesland als provincie kan worden.

 

Ook verdienen met zonnepanelen?

  • Deskundig advies
  • Zeer scherpe prijzen
  • Hoge service & keiharde garanties

Doe de gratis dakscan