Deskundig advies
Zeer scherpe prijzen
Kennis > Omvormers

Omvormers

Van zonlicht naar bruikbare energie

Een van de belangrijkste onderdelen voor uw zonnepanelen is de omvormer. Waarom u een omvormer nodig heeft? Zonnepanelen moeten aangesloten worden op een omvormer om gebruik te maken van de zonne-energie. De stroom die zonnepanelen opwekken is namelijk niet gelijk klaar om gebruikt te worden door uw huishoudelijke apparaten.
De omvormer zorgt er voor dat de stroom die uw zonnepanelen opwekken op het lichtnet kan worden aangesloten. Tegelijkertijd maken omvormers het ook mogelijk om de opgewekte stroom terug te leveren. Een belangrijk onderdeel in het totaalplaatje van zonnepanelen, dus.

“Maar welke omvormer heb ik dan nodig voor zonnepanelen?” Een goeie vraag. En een belangrijke vraag. Net als bij de zonnepanelen zelf, heeft u namelijk veel opties voor omvormers. Niet alleen in merken, maar ook in soorten.

Zo zal er in de meeste gevallen een losse omvormer worden geplaatst tussen de zonnepanelen en de meterkast. Maar u kunt ook zonnepanelen met een micro-omvormer kopen, dat zijn omvormers die gemonteerd zijn onder het zonnepaneel. U heeft dan een aparte omvormer voor ieder paneel.

Er zijn ook zonnepanelen waar als extra’s een zonnebatterij en een speciale omvormer aan gekoppeld kunnen worden. Deze onderdelen zijn niet nodig, maar hiermee kan ‘extra’ stroom, opgewekte stroom die u overdag niet gebruikt, worden opgeslagen voor later.


Op deze pagina leest u alles over verschillende omvormers voor zonnepanelen: welke opties u heeft, de prijs en meer.

Soorten omvormers zonnepanelen

Omvormers zetten de energie van de zon om in bruikbare stroom die gebruikt kan worden door uw apparaten en lampen. Er zijn verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen op de markt. Zoveel soorten, zoveel vragen. Daarom gaan we eerst in op de verschillende omvormers voor zonnepanelen. 

Stringomvormer

Stringomvormers zijn de ‘standaard’ omvormers die in de meeste situaties gebruikt worden. Bij stringomvormers worden de zonnepanelen in serie aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat de zonnepanelen eerst samen aan elkaar gekoppeld worden, in ‘strings’, waardoor ze als één geheel stroom opwekken, voordat deze stroom naar de omvormer gaat. 

Voordelen stringomvormers

Het voordeel van de stringomvormer is dat het een simpel systeem is, met relatief weinig onderdelen. Hoe simpeler een systeem is, hoe minder kans er is op storingen. Het aansluiten van de omvormer op de zonnepanelen is hierdoor ook makkelijker. Daarnaast kan de omvormer binnen geplaatst worden. Mocht er dan toch iets mis mee zijn, dan kan het probleem makkelijk worden opgelost. 

Er kan niet voor elk systeem een stringomvormer geplaatst worden. Daar kunnen een taal redenen voor zijn: het systeem is klein (string omvormer werken pas bij een bepaald aantal panelen), uw dak valt deels in de schaduw, of er zijn meer dan twee verschillende dakoppervlakten. In dat geval is het ook mogelijk om zonnepanelen met micro-omvormers te laten plaatsen.

Micro-omvormer

Bij een montage met micro-omvormers, bijvoorbeeld van het merk Enphase, heeft ieder zonnepaneel een eigen omvormer. Zonnepanelen met micro-omvormers hebben een groot voordeel: de stroom wordt ‘parallel’ opgewekt. Dit betekent dat ieder paneel afzonderlijk stroom opwekt. 

Voordelen micro-omvormers

Aangezien de stroom parallel wordt opgewekt, bied dit als grote voordeel  dat de panelen op verschillende plaatsen en hellingshoeken geplaatst kunnen worden. Zo kan stroom alsnog efficiënt worden opgewekt.

Micro-omvormers van Enphase zijn sterk, duurzaam en stabiel. Ze zijn compleet afgedicht en ingegoten en kunnen daarom tegen alle weersomstandigheden die in Nederland voorkomen, tot extreme kou aan toe. 

Power optimizers

Dankzij zogeheten power optimizers is er ook nog een mogelijkheid tussen de stringomvormer en de micro-omvormer. Bij dit systeem is maar één omvormer nodig. Het voordeel hiervan is dat het alsnog kan worden gebruikt voor een systeem waarbij de zonnepanelen in verschillende hoeken staan. Zo kan er optimaal zonne-energie worden opgewekt.

Het merk SolarEdge (wat we bij Zonnemarkt aanbieden) heeft optimizers die gebruikt kunnen worden voor ieder zonnepaneel. Deze optimizers zetten de gelijkstroom van ieder paneel om in een ander soort gelijkstroom. Daarna is er net als bij het systeem met de stringomvormer nog één algemene omvormer nodig die de gelijkstroom omzet naar de bruikbare wisselstroom die op het net kan worden aangesloten. Een beetje een technisch verhaal, maar zo kunt u in het geval dat een stringomvormer systeem niet mogelijk is, toch een systeem laten plaatsen met maar één omvormer. 

Wat is de beste omvormer voor zonnepanelen?

Wat uiteindelijk de beste omvormer is voor zonnepanelen, hangt af van:

  • Uw systeem en het dak waarop het systeem geplaatst wordt.
  • Het belangrijkste is het vermogen dat kan worden opgewekt met het systeem.
  • Daarnaast speelt de prijs natuurlijk ook een rol. Het ideale systeem is het systeem wat u kunt betalen.
  • Daarnaast is het ook belangrijk dat de omvormer van de zonnepanelen op de juiste plek geplaatst kan worden.


De omvormer moet ergens tussen de zonnepanelen en de meterkast geplaatst worden. De ruimtes waar omvormers vaak geplaatst worden, zijn zolder of de garage. Uit het zicht en met een afstandje van woonkamer kan het overdag geen stoorzender zijn van uw rust. ‘s Nachts staat de omvormer uit.
In de zomer kunnen omvormers al tussen 5:30 en 6:00 ‘s ochtends aangaan. Mocht u licht slapen en snel wakker worden van geluid, dan raden wij aan om een Enphase omvormer te laten installeren.

Welke omvormer heb ik nodig voor zonnepanelen?

Om te weten welk type of serie  omvormer u nodig heeft voor de zonnepanelen is het belangrijk dat u een aantal dingen nagaat:

  • De gewenste kwaliteit van de installatie en ook de omvormer. Wanneer u weet dat u voor de rest van uw leven in uw huis wilt blijven, dan zal u een andere kwaliteit nodig hebben dan wanneer u weet dat u binnen 10 jaar zal verhuizen;
  • Hoeveel budget de klant u overheeft voor de omvormer.

Niet elke omvormer kan namelijk hetzelfde vermogen aan. Onze installateurs kunnen u natuurlijk altijd helpen met het uitzoeken van de juiste omvormer. Daarnaast kunnen we ook de verschillende soorten omvormers bespreken tijdens het adviesgesprek. Over de verschillende type omvormers willen we hier alvast wat meer informatie geven, zodat u geïnformeerd het gesprek in kunt stappen.

Werking stringomvormer

Stringomvormers worden gebruikt wanneer de zonnepanelen in serie worden aangesloten. Dit betekent dat alle zonnepanelen tegelijk stroom op moeten wekken. Bij de meeste daken, waar er geen last zal zijn van schaduw over een deel van de panelen, wordt dit systeem gebruikt. Er is dan één centrale omvormer. Het is simpel maar effectief.

Werking micro-omvormer

Er zijn ook micro-omvormers. Deze omvormers van Enphase zetten apart voor elk zonnepaneel de zonne-energie om in bruikbare stroom. De stroom wordt in dit geval ‘parallel’ opgewekt, wat betekent dat ieder paneel stroom kan opwekken, los van de andere panelen. Dit is met name een praktische oplossing als een deel van het dak eerder in de schaduw staat. Of wanneer het dak verschillende dakoppervlakten heeft, met name drie of meer.

Werking power optimizers

Power optimizers zijn een type omvormer wat tussen de stringomvormer en micro-omvormer in zit. Ieder zonnepaneel heeft bij dit systeem een eigen optimizer maar de stroom wordt uiteindelijk door één omvormer omgezet voor het stroomnet.

Verwachte vermogen

Het verwachte vermogen van de zonnepanelen – iets wat we voor u berekenen tijdens de offerte – bepaalt uiteindelijk ook het vermogen wat de omvormer aan zou moeten kunnen. Alleen door de zonnepanelen en de omvormer goed op elkaar af te stemmen kan er de juiste hoeveelheid stroom worden opgewekt. Dit afstemmen op elkaar wordt ook wel dimensioneren genoemd.

Vermogen van zonnepanelen

Er kan zowel worden overgedimensioneerd als ondergedimensioneerd.

Overdimensioneren
Bij overdimensioneren heeft de omvormer een hoger ingangsvermogen dan de zonnepanelen gezamenlijk maximaal kunnen opwekken. In Nederland wordt dit meestal afgeraden. Omdat de zon hier niet op z’n felst schijnt heeft u in dit geval een te grote omvormer en dat is niet efficiënt.


Onderdimensioneren
Bij
onderdimensioneren heeft de omvormer een lager ingangsvermogen dan het maximale vermogen van wat de zonnepanelen gezamenlijk kunnen opbrengen. Dit betekent niet dat de omvormer te zwak is. Sterker nog, op de dagen dat de zon minder fel schijnt (en dat zijn er best wat in Nederland), kan de omvormer juist sneller opstarten en alsnog optimaal stroom leveren.

 

In de meeste gevallen is een omvormer die 90% tot 110% van de capaciteit van uw zonnepanelen aankan een goede balans tussen over- en onderdimensioneren tot 130%. Wat fijn is om te weten is dat onze adviseurs jaren ervaring hebben in dimensioneren en altijd kijken naar de beste dimensionering voor uw situatie, om zo het maximale uit een zonnepaneel te halen.

Prijs omvormer zonnepanelen

We snappen dat de prijs van de omvormer uiteindelijk een belangrijke overweging is in het soort omvormer dat u kiest.

Prijs omvormer

De prijs van de omvormer zit verwerkt in de totaalprijs van uw zonnepanelenpakket. U kunt een offerte aanvragen voor meer informatie. Als u daar verdere vragen over heeft kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Het aansluiten van de zonnepanelen op de omvormer zit ook in de prijs inbegrepen wanneer u de installatie laat doen door onze installateurs.

 

Prijs-kwaliteitverhouding

Wel is het belangrijk om te weten dat de omvormer een flink aandeel heeft in uw offerte. Zo kan de prijs van een omvormer voor 12 panelen met tot wel €1500 verschillen tussen twee offertes.
Dat lijkt natuurlijk een nadeel, zo’n duurdere omvormer, maar het is belangrijk om deze hogere prijs te zien in verhouding tot de hogere kwaliteit. De hogere prijs indiceert namelijk ook een hogere kwaliteit van het systeem dat u laat installeren. Zeker in het hogere segment heeft de prijs van de omvormer een duidelijke impact op de offerteprijs.

Alhoewel een systeem met micro-omvormers bijvoorbeeld op het eerste gezicht duurder kan uitvallen, is de kwaliteit ook een stuk hoger. En het rendement ook, waardoor u deze kosten ook weer eerder kunt terugverdienen. Het is daarom belangrijk om de effectiviteit van de omvormers mee te nemen in het prijsverschil.

Wat is de levensduur van een omvormer?

  • De levensduur van omvormers verschilt per product.
  • Als we kijken naar de duur van de productgarantie, kan de levensduur oplopen tot zo’n 25 jaar.
  • Gemiddeld genomen gaan omvormers zo’n 8 tot 15 jaar mee.
  • Behalve de aankoopprijs en levensduur van de omvormer, heeft ook de garantie invloed op de algehele prijs van de omvormer.

Garantie op de omvormer

Onze verschillende merken omvormers hebben verschillende garanties

  • SolarEdge omvormer: De omvormers van SolarEdge hebben 12 productgarantie. Er kan tot maximaal 25 jaar garantie bijgekocht worden.
  • Enphase omvormer: Enphase geeft standaard 25 jaar productgarantie. U krijgt te maken met de omvormers van Enphase wanneer u zonnepanelen met micro-omvormers wilt kopen.
  • Growatt omvormer: Omvormers van Growatt komen met 5-10 jaar garantie.

Welke omvormer?

U kunt niet zomaar ieder systeem op iedere soort omvormer aansluiten. Welke omvormer u nodig heeft hangt af van de hoeveelheid zonnepanelen die u laat plaatsen, maar ook hoe de zonnepanelen worden aangesloten. Zo kunt u niet in ieder geval een serie-omvormer of een omvormer van SolarEdge-omvormer laten plaatsen. Dit heeft uiteraard te maken met uw voorkeur, maar ook met waar de omvormer eventueel geplaatst kan worden. De omvormers van Enphase zijn de enige omvormers die in bijna iedere situatie gebruikt kunnen worden.

Merk van de omvormer

Bij Zonnemarkt verkopen we 3 merken omvormers:

  • Enphase voor micro-omvormers;
  • Growatt voor PV-omvormers en opslagomvormers;
  • SolarEdge voor optimizers en centrale omvormers.

De omvormer voor uw situatie bepalen we op basis van de specifieke situatie van uw dak en uw specifieke wensen. Daarna bepalen we het specifieke type van de omvormer op basis van het vermogen en de technische eigenschappen van de zonnepanelen die op uw dak geplaatst gaan worden.

Fasen van de omvormer

Naast type, merk en prijs zijn er ook verschillen in de fase die een omvormer kan hebben. Er zijn 1-fasige omvormers en 3-fasige omvormers.
Of u een 3-fase omvormer nodig heeft voor de zonnepanelen hangt af van de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt. 3-fase omvormers kunnen namelijk gebruikt worden wanneer uw zonnepanelen samen meer dan
5.000 Watt aan stroom opwekken.

Omvormer zonnepanelen kopen - Waar moet ik op letten?

Uiteindelijk zijn er een aantal aspecten waar u op moet letten bij het kopen van een omvormer. We leggen het hieronder aan u uit.

 

Vermogen zonnepanelen

Het is belangrijk dat u nagaat of de omvormers het vermogen van de zonnepanelen aankunnen. Het vermogen van de zonnepanelen zal worden bepaald aan de hand van uw stroomverbruik en de hoeveelheid panelen dat geplaatst kan worden.

 

Oriëntatie zonnepanelen

De hoek waar de zonnepanelen op staan kunnen bepalen welk type omvormer u moet kopen. Wanneer de zonnepanelen allemaal op precies dezelfde hoek kunnen staan, kunt u een stringomvormer laten plaatsen. Wanneer de zonnepanelen op verschillende plekken op het dak komen te staan, waardoor de invalshoek per paneel ook verschilt, dan raden we aan om voor een systeem met micro-omvormers van Enphase te gaan. Op die manier kan ieder zonnepaneel optimaal stroom opwekken. Als één paneel in de schaduw staat, dan heeft dat geen invloed op de andere panelen.

 

Heeft de omvormer stroom nodig?

De omvormer heeft wel stroom nodig om de opgewekte zonne-energie om te zetten naar gelijkstroom, maar gelukkig wordt deze voor 100% door de zonnepanelen zelf opgewekt.


Waar moet de omvormer hangen?

Waar de omvormer komt te hangen heeft te maken met de plaatsing van uw zonnepanelen. De omvormer moet bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst worden, het liefst op een plek waar u goed bij kan, mocht er tóch onverhoopt iets mis zijn met de zonnepanelen. Er zit echter geen maximale afstand aan vast.

 

Afstand tot zonnepanelen en meterkast?

In de aansluiting tussen de omvormer en de meterkast heeft een afstand van maximaal 20 meter de voorkeur. Samen met de installateurs kunt u een geschikte plek bepalen. Mocht de omvormer verder van de meterkast afgehangen worden, dan is dat geen probleem. Daarvoor moeten wel extra dikke kabels voor worden aangelegd, wat extra kosten met zich meebrengt.

 

Flexibiliteit in de toekomst.

Bij het selecteren van de juiste omvormer is het ook belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Met name indien u nog het een en ander aan het systeem wilt toevoegen of veranderen. Voor de flexibiliteit van uw systeem is het belangrijk om te weten dat:

  • Een serie-geschakeld systeem niet flexibel is en daardoor minder toekomstbestendig;
  • Solar Edge omvormers  middelmatig flexibel zijn;
  • Enphase omvormers zijn extreem flexibel en daardoor het meest geschikt voor langdurig gebruik.


De kwaliteit van de omvormer

Samen met de toekomstbestendigheid is ook de kwaliteit van de omvormer erg belangrijk voor een lange termijn werking. Enphase omvormers zijn onze A-merk omvormers van de hoogste kwaliteit. Wilt u meer weten over de kwaliteit van onze omvormers? Onze adviseurs zullen u hier alles over vertellen.


Zonnepaneel met accu en omvormer

Wilt u graag ‘extra’ stroom opvangen op een accu? Dat kan. In dat geval kan de omvormer stroom die op dat moment wordt opgewekt, maar niet wordt afgenomen door uw verbruik. Dit kunt u op een later moment zelf gebruiken in plaats van te salderen.